Spread the love


Ενα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους υψώνεται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Διάσπαρτα χτισμένα πάνω τους, θαρρείς και έπεσαν από τον ουρανό, τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους.

Τα Μετέωρα  είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα ύστερα από το Αγιο Ορος και αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό, για προσκύνημα, πεζοπορία, ορειβασία και φυσικά φωτογραφία, μιας και οι εικόνες στην περιοχή «κόβουν» την ανάσα.

Μοναχή στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα

Το μέσο υψόμετρο είναι 313 μέτρα. Από τα τριάντα Μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά πάνω στους βράχους, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μετεώρων

Πάγκος με είδη λαϊκής τέχνης έξω από την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα

Μελέτες δείχνουν ότι οι βράχοι σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια κατά την Παλαιογενή Περίοδο. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισμοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σημερινό τους σχήμα.

Η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί. Είναι ενδιαφέρον το ότι ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στον χώρο αυτό.

Μετεώρων

̯

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (Μεγάλο Μετέωρο) στα Μετέωρα

Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Αλεξάντερ Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία. Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο.

Μετεώρων

Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα

Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή.Σύμφωνα με διάφορες γνώμες βυζαντινολόγων υποστηρίζεται ότι ξεκίνησε πριν από το 11ο αιώνα. Άλλες ιστορικές όμως πληροφορίες αναφέρουν ως πρώτο ασκητή οικιστή κάποιον Βαρνάβα που το 950-970 ίδρυσε την πολύ παλιά Σκήτη του Αγίου Πνεύματος.

Ακολούθησαν η ίδρυση της Μεταμόρφωσης (1020) από κάποιον Κρητικό μοναχό Ανδρόνικο και το 1160 ιδρύεται η Σκήτη Σταγών ή Δούπιανη. Μετά από 200 χρόνια ο ασκητής Βαρλαάμ ιδρύει το Μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων Πάντων και αργότερα άγνωστοι ιερωμένοι δημιούργησαν τα Μοναστήρια Αγίας Τριάδος, του Αγίου Στεφάνου, της Υπαπαντής, του Ρουσάνου ή Αρσάνου, του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, της Παναγίας της Μήκανης, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Γρηγορίου, του Αγίου Αντωνίου, του Παντοκράτορα, της Αγίας Μονής, του Προδρόμου, της Μονής Υψηλωτέρας, ή Καλλιγράφων, του Μοδέστου, της Αλύσεως, του Αποστόλου Πέτρου, του Αγίου Δημητρίου, του Καλλιστράτου, του Ταξιαρχών και του Ιωάννου του Μπουνήλα.

Μετεώρων

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου στα Μετέωρα

Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Γενικά η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση στα χρόνια της παρακμής και της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της συνακόλουθης οθωμανικής κατάκτησης της Θεσσαλίας το 1393. Ωστόσο, από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως το 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή, καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμούνται με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες.

Τα Μετέωρα με την πόλη της Καλαμπάκας βρίσκονται στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Θεσσαλίας, μόλις 20 km βορειότερα της πόλης των Τρικάλων.

Μετεώρων

Mετέωρα, σκηνικό ταινιών

O νάνος Τίριον του «Game of Thrones» στο χείλος του γκρεμού, στην πιο ψηλή κόγχη του κάστρου Vale. Πίσω του, στο αδηφάγο κενό διακρίνονται οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων.

Οι σκηνές του πρώτου κύκλου στον Οίκο των Arryn μπορεί να γυρίστηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία, όμως το ψηφιακό ντεκόρ στο φόντο έξω από το κάστρο είναι καθαρά ελληνικό, αφού οι παραγωγοί της σειράς φαινόμενο χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία του σκηνικού φωτογραφίες από τα Μετέωρα.

Το δημοφιλές Game of Thrones δεν είναι παρά το τελευταίο παράδειγμα σειράς-ταινίας, ξένης και μεγάλης παραγωγής, που επιλέγει για σκηνικό του τα Μετέωρα

Μετεώρων

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Πληροφορίες: wikipedia

 



Spread the love