Spread the love


Για ακόμη μια φορά η ιστορική πόλη της Ιταλίας αποτίει πάλι φόρο τιμής στη diva τουλυρικού θεάτρου, τη Μαρία Καλογεροπούλου ή αλλιώς Maria Callas.

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε υπό τον τίτλο “Callas a Roma. Una Voce in Mostra” (Η Κάλλας στην Ρώμη. Η Έκθεση μιας Φωνής) έρχεται σε πρώτο πλάνο η σχέση της σπουδαίας ελληνίδας με την ιταλική πρωτεύουσα.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφίες, κοστούμια από τις παραστάσεις, τους τίτλους των εφημερίδων και σειρά επιστολών, ενώ στον εκθεσιακό χώρο ακούγονται αποσπάσματα από τις ηχογραφήσεις της “Νόρμα”, της “Τραβιάτα” και του “Τούρκου στην Ιταλία”. Δεν θα μπορούσε να λείψει μια αναλυτική αναφορά και στην απόφαση της άφθαστης υψίφωνου, να διακόψει την πρεμιέρα της “Νόρμα”, στις 2 Ιανουαρίου του 1958, στην Όπερα της Ρώμης, λόγω αδιαθεσίας. Στους θεατές, συγκαταλεγόταν ο τότε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζοβάννι Γκρόνκι και ηθοποιοί όπως η Άννα Μανιάνι και η Τζίνα Λολομπρίτζιντα.

Παράλληλα, στο πολύτιμο υλικό της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται η αλληλογραφία με τον Ιταλό σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι, τα τιμαλφή που η Ελληνίδα σοπράνο χρησιμοποίησε στο κινηματογραφικό έργο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι “Μήδεια” το 1969, και σειρά βίντεο με συνεντεύξεις.

Η έκθεση, η οποία μόλις εγκαινιάσθηκε, πρόκειται να παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 21 Ιανουαρίου του 2018, στο Spazio Eventi Tirso, στην περιοχή Πιντσάνο- Σαλάριο της Ρώμης.

“Πάνω στην σκηνή, ξεχνούσε τον ίδιο της τον εαυτό και χρησιμοποιούσε την μοναδική δύναμη της φωνής της, με την οποία μπορούσε να μαγέψει οποιονδήποτε” δήλωσε η Τζοβάννα Λομάτσι, στενή φίλη και γραμματέας της πιο γνωστής λυρικής τραγουδίστριας κάθε εποχής. Της γυναίκας που ξεχώρισε με το μοναδικό της ταλέντο, αλλά η οποία, παράλληλα, κατάφερε και να συμβολίσει καλύτερα από κάθε άλλη γυναίκα την φινέτσα με ένα προσωπικό, άκρως αναγνωρίσιμο στυλ.

“Καμία προσωπικότητα, στον εικοστό αιώνα, δεν συνδυάστηκε τόσο πολύ με την έννοια της λέξης αρμονία, όσο η μεγάλη λυρική καλλιτέχνις, Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή στα πέρατα της γης ως Μαρία Κάλλας. Ως φόρο τιμής στην διασημότερη Ελληνίδα της σύγχρονης εποχής, που έφυγε πρόωρα, πριν από σαράντα χρόνια από την ζωή, εγκαινιάσθηκε η έκθεση αυτή. Μια έκθεση που αναδεικνύει την διαδρομή της, το πέρασμά της από την Ρώμη και την ερμηνευτική της εξέλιξη, μέχρι να γίνει ζωντανός μύθος” τόνισε στην παρουσίαση της έκθεσης, στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας την Ρώμης, η πρέσβης μας στην Ιταλία, Τασία Αθανασίου. Η Αθανασίου τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εύστοχη περιγραφή της Μαρίας Καλογεροπούλου από τον ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη, Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

“Η Κάλλας ένας μύθος φτιαγμένος από υλικό πιο ανθεκτικό από εκείνο της ζωής, δηλαδή από το υλικό της ποίησης” είχε πει με τις λέξεις του να περνάνε στην αθανασία.

Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas: Μaria Callas:



Spread the love