Spread the love


Την Αλόννησο και την Άνδρο αναδεικνύει ανάμεσα στα 10 καλύτερα ψαγμένα νησιά στην Ευρώπη η αυστραλιανή ταξιδιωτική ιστοσελίδα Traveller, παρακινώντας τους αναγνώστες της να εξερευνήσουν τις κρυφές ομορφιές τους και να αποφύγουν τα φαβορί της Μυκόνου και της Ρόδου που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν από τουρίστες.

Δείτε τα αναλυτικά…

1. Μλιετ, Κροατία

Beautiful island of Mljet in Croatia.

Το Μλιετ είναι νησί της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα. Έχει 1.111 κατοίκους. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο κροατικό νησί και ένα μεγάλο μέρος του νησιού, περίπου 54 τ.χλμ., είναι προστατευόμενο εθνικό πάρκο της Κροατίας. Προσελκύει λίγους επισκέπτες μέσω φέρι από το Ντουμπρόβνικ και παραμένει ψαγμένος προορισμός γιατί δεν έχει κάποια εξαιρετική ατραξιόν.

 

2. Αλόννησος, Ελλάδα

Small boats moored in the harbour on the Greek island of Alonissos.

Τα ελληνικά νησιά που τείνουν να προσελκύουν την προσοχή βρίσκονται στα νότια της χώρας, όμως κατευθυνθείτε στις Σποράδες οι οποίες ξεχνιούνται. Αναμφίβολα η Αλόννησος είναι το όνειρο του φυσιολάτρη. Διαθέτει το μοναδικό Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στην Ελλάδα και μεγάλη ποικιλία πτηνών. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια περιήγηση για παρατήρηση δελφινιών, φώκιας και γερακιών.

 

3. Άνδρος, Ελλάδα

A small church in Andros, Greece.

Ακόμη και τα πιο γνωστά νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας περιλαμβάνουν νησιά που δεν λαμβάνουν την προσοχή που αξίζουν. Οι Κυκλάδες έχουν εύκολη πρόσβαση με φέρι από την Αθήνα και οι λάτρεις της διασκέδασης κατευθύνονται σε Μύκονο και Ίο ενώ η Σαντορίνη προσελκύει τους ρομαντικούς.

Ωστόσο η Άνδρος, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και ένα από τα πιο κοντά στην Αθήνα, διαθέτει μαγευτικές κοιλάδες και αρχαία μονοπάτια, κάνοντάς την ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Η Χώρα είναι γεμάτη από αρχοντικά ναυτικών, όμως η γοητεία της μπορεί να γίνει αντιληπτή από το κάμπινγκ στα ελαιόδεντρα.

 

4. Ώλαντ, Φινλανδία

Castelholm castle in Aland islands, Finland.

Οι νήσοι Ώλαντ σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος στη Βαλτική θάλασσα. Βρίσκονται στην είσοδο του Βοθνιακού κόλπου και αποτελούν μια αυτόνομη, σουηδόγλωσση περιφέρεια που ανήκει στην Φινλανδία. Τα νησιά συνολικά αποτελούν τη μικρότερη περιφέρεια της Φινλανδίας.

Τα νησιά αποτελούνται από το βασικό νησί, «Φάστα Ώλαντ», όπου κατοικεί το 50% του συνολικού πληθυσμού και ένα αρχιπέλαγος στα ανατολικά, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 6.500 νησιά και βραχονησίδες.

Εδώ θα βρείτε μερικά μουσεία για την ιστορία των νησιών και της ναυτικής παράδοσης της περιοχής, όμως βασικό στοιχείο τους αποτελεί η ηρεμία από το περιβάλλον γεμάτο ξύλινα σπίτια και φλαμουριές.

 

5. Ορκάδες, Σκωτία

Farmland on Orkney Islands, Scotland.

Οι Ορκάδες είναι ένα αρχιπέλαγος το οποίο βρίσκεται κοντά στις βόρειες ακτές της Σκωτίας. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από περίπου 70 νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα 19.

Στις Ορκάδες βρίσκονται μερικοί από τους παλαιότερους και καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης. Η Καρδιά του Νεολιθικού Όρκνεϊ (Heart of Neolithic Orkney) στο νησί Μέινλαντ έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

6. Νησί Tavira, Πορτογαλία

Sun lounges on Tavira beach, Portugal.

Το νησί διαθέτει μεγάλες λευκές αμμουδιές, οι οποίες είναι οργανωμένες και έχουν μπαρ.

 

7. Φορμεντέρα, Ισπανία

A tropical beach with turquoise water on Formentera island.

Η Φορμεντέρα είναι ισπανικό νησί της Μεσογείου που ανήκει στο συγκρότημα των Βαλεαρίδων. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο και το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος. Η ονομασία προέρχεται από την λατινική λέξη frumentarium και σημαίνει σιτοβολώνας.

Έχει πληθυσμό 10.583 κατοίκους και βρίσκεται 6 χλμ. νότια της Ίμπιζας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Sant Francesc Xavier.

Η γοητεία της οφείλεται στο οτι ο επισκέπτης δε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εδώ.

 

8. Έλβα, Ιταλία

Beautiful day in Elba Island.

Η νήσος Έλβα είναι το μεγαλύτερο νησί του Τοσκανικού αρχιπελάγους και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ιταλία μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία.

To τοπίο είναι άγριο με πολλούς λόφους και χαμηλά όρη. Μπορεί κανείς να πάει στο νησί είτε με πλοίο, με ταξίδι περίπου μίας ώρας, είτε αεροπορικώς.

Eίναι γνωστό ως το νησί όπου εξορίστηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Το 1860 η νήσος ενώθηκε με το Βασίλειο της Ιταλίας.

Πιο πρόσφατα έχει γίνει γνωστή για το κρασί της, επίσης είναι δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

 

9. Νησιά Lofoten, Νορβηγία

Rorbuer huts on Lofoten islands, Norway.

Το Λοφότεν είναι ένα αρχιπέλαγος κι ένας παραδοσιακός οικισμός νησιών στο Νόρλαντ της Νορβηγίας. Τα νησιά του χαρακτηρίζονται από τα βουνά με τις επιμήκεις κορυφές τους.

Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη βόρεια Αλάσκα, τη Σιβηρία και τη Γροιλανδία, αλλά λόγω του ρεύματος του Κόλπου, έχουν πολύ ηπιότερο κλίμα που τα καθιστά τουριστικό αξιοθέατο σχεδόν όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετατρέπονται σε ειδυλλιακά τοπία, ιδανικά για όσους αγαπούν τις αρκτικές νύχτες.

 

10. Γκόζο, Μάλτα

Deep blue hole at the world famous Azure Window in Gozo island.

Το Γκόζο είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σε πληθυσμό νησί του συμπλέγματος των νησιών της Μάλτας. Έχει 31.053 κατοίκους και θεωρείται ξάδελφος της Μάλτας με τους μαγικούς όρμους του και τα παράκτια σπήλαια που προσφέρονται για κολύμβηση και καταδύσεις.



Spread the love