Spread the love


Η ομορφιά της Κρήτης αδιαμφισβήτητη, με τα εκατομμύρια τουρίστες να αποτελούν την πιο δυνατή απόδειξη για αυτό. Βουνά, μεσαιωνικές πόλεις, αρχαία μνημεία, διατροφή, λιχουδιές και παραλίες-πάρα πολλές και μαγικές παραλίες που έχουν ακόμα και ροζ άμμο!- αποτελούν τα πλέον δυνατά της όπλα στη μάχη του τουρισμού.

Καμιά φορά όμως είναι εκείνα τα σπάνια φαινόμενα που κάνουν τους ανθρώπους να εκστασιάζονται. Κάτι περισσότερο από καταγάλανα νερά σαν κρύσταλλα και ψιλή άμμο σαν λευκό χρυσάφι.

 Γιατί που αλλού θα βρει κανείς παραλίες με ροζ άμμο; Που αλλού θα βρει τοπίο σαν το Ελαφονήσι και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Που αλλού θα βρει στην Ευρώπη κάτι τόσο εξωτικό; Ίσως δε είναι ένας μόνο από τους λόγους που σε επιλογές ειδικών αλλά και ψηφοφορίες κοινού φέρνει συνεχώς τις δύο αυτές παραλίες ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.

Γιατί όμως έχουν ροζ άμμο;

Υπεύθυνα για τη ροζ άμμο είναι τα σπασμένα κοχύλια και συγκεκριμένα κάποια μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

 

 



Spread the love