Spread the love


Το Lonely Planet συμπεριλαμβάνει στις προτάσεις του τρία μη δημοφιλή νησιά

Οι ταξιδιωτικοί συντάκτες του Lonely Planet έχουν «οργώσει» ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό να ανακαλύψουν και να αναδείξουν καλά κρυμμένα «διαμαντάκια» της γηραιάς ηπείρου.

Μικρά νησάκια αλλά και στεριανοί προορισμοί δίνουν το παρών στο top 10 των κορυφαίων προορισμών για το 2018 του κορυφαίου διεθνούς ταξιδιωτικού οδηγού. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και 3 μικρά ελληνικά νησάκια, που αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να κάνουν τη διάφορα και να συμπεριληφθούν στην ατζέντα αρκετών ταξιδιωτών.

Emilia_Romagna_ok
Οι πολυφωτογραφημένοι πύργοι Asinelli και Garisenda, το πιο διάσημο αξιοθέατο της Μπολόνια στην επαρχία Εμίλια-Ρομάνια

Ο γαστρονομικός παράδεισος της Ιταλίας κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στις προτάσεις του Lonely Planet για το 2018. Και πώς να μην τα κατάφερνε άλλωστε, όταν στην επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια, στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, παράγονται 4 από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά προϊόντα –prosciutto di Parma, Parmigiano-Reggiano, βαλσάμικο ξίδι και ραγού (ή κατά κόσμον μπολονέζ)– της χώρας; Όπως μπορείτε να καταλάβετε, σε αυτή την περιοχή θα έχετε τη δυνατότητα να γευματίσετε σε κάποια από τα πιο φημισμένα εστιατόρια ολόκληρης της Ιταλίας.

SantillanadelMar_Spain_ok
Γραφικό σκηνικό στο χωριό Santillana del Mar, στην καταπράσινη Κανταβρία

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η απέραντη καταπράσινη περιοχή της Κανταβρίας στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, που αποτελεί έναν από τους πιο απροσδόκητους «θησαυρούς» της χώρας. Εδώ θα ανακαλύψετε αμμώδεις παραλίες άγριας φυσικής ομορφιάς, εντυπωσιακές βουνοπλαγιές και γοητευτικά χωριά (από τα πιο φημισμένα τα Santillana del Mar και Comillas), το πιο παλιό εθνικό πάρκο της Ισπανίας, το Picos de Europa, καθώς και κάποιες από τις καλύτερες προϊστορικές σπηλιές της Ευρώπης.

Leeuwarden_ok2
Μαγική εικόνα του δειλινού στην πόλη Leeuwarden, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018

Ακολουθεί η ιστορική περιοχή της Φρισίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ολλανδίας, και πιο συγκεκριμένα η πρωτεύουσά της Leeuwarden, η οποία κλέβει τα πρωτεία από το Άμστερνταμ για το 2018, καθώς φέτος έχει αναδειχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πέρα από την πόλη, που φέτος το καλοκαίρι θα κινείται σε πολιτιστικούς ρυθμούς με διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις, ολόκληρη η επαρχία της Φρισίας ξεχωρίζει για το φυσικό τοπίο της, καθώς χαρακτηρίζεται από καταπράσινα δάση και λιβάδια, ενώ αγκαλιάζει την ακτή της Wadden Sea και τα νησιά της.

kosovo_ok
Το 2018 το Κόσοβο γιορτάζει τα 10 χρόνια από την ανεξαρτησία του και φέτος είναι η χρονιά του

Τέταρτο, προς έκπληξη όλων, είναι το Κόσοβο. Για το μικροσκοπικό κρατίδιο μεταξύ δύο οροσειρών στην καρδιά των Βαλκανίων το 2018 είναι τη χρονιά του, καθώς γιορτάζει τα 10 χρόνια από την (για αρκετούς αμφισβητούμενη) ανεξαρτησία του. Αν και δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς της Ευρώπης, η εικόνα του φαίνεται να αλλάζει, καθώς το δεύτερο νεότερο έθνος στον κόσμο μπορεί να υπερηφανεύεται για το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας πληθυσμό στην Ευρώπη, κάτι που δρα ελπιδοφόρα ως προς την αλλαγή και την ανάπτυξή του.

AixenProvence_ok
Η γοητευτική και κομψή Aix-en-Provence, από τις πιο όμορφες περιοχές στην Προβηγκία

Η πρώτη πεντάδα κλείνει με την επαρχία της Προβηγκίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας. Συνορεύοντας με την Ιταλία και τη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι γνωστή για τα διαφορετικά αλλά εξίσου όμορφα τοπία που εναλλάσσονται σε όλη της την έκταση. Αν και οι περισσότεροι την γνωρίζουν από την περίφημη και πολυφωτογραφημένη Κυανή Ακτή (Γαλλική Ριβιέρα) με τις κοσμοπολίτικες Νίκαια, Σαν Τροπέ και Κάννες, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν ακουστά για τα θεσπέσια μικρά χωριά που κρύβονται στο κεντρικό τμήμα της, καθώς και τις ομορφιές που χαρακτηρίζουν τις περιοχές στους πρόποδες των Άλπεων. Σημεία αναφοράς αποτελούν, επίσης, η γοητευτική και κομψή Aix-en-Provence και φυσικά η Μασσαλία, με ενδιαφέροντα μπαράκια και βραβευμένα εστιατόρια με αστέρι Michelin.



Spread the love