Spread the love


Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει γίνει σημείο συνάντησης, τόπος αναψυχής, εκτός από κέντρο παιδείας και πολιτισμού.

Ενα από τα σημεία του Ιδρύματος που ξεχωρίζουν είναι ο κήπος του, ολάνθιστος και μυρωδάτος. Ενα καταπράσινο τοπίο με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, και ανοιχτούς χώρους καθιστά την κάθε επίσκεψη μοναδική.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λοιπόν, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο European Garden 2018 / 2019 στην κατηγορία καινοτόμου σύγχρονου σχεδιασμού πάρκου ή κήπου σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Schloss Nordkirchen στη Γερμανία.

Τα European Garden Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Κήπων) απονέμονται κάθε χρόνο από το 2010 από το European Garden Heritage Network (EGHN) και έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς των κήπων και των τοπίων της Ευρώπης, να προωθήσουν τη σύγχρονη κηπουρική και να υποστηρίξουν τη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών. 190 πάρκα και κήποι σε 14 χώρες είναι μέλη του δικτύου και στηρίζουν τους στόχους του.

Το European Garden Award 2018/2019 είναι μία διεθνής αναγνώριση και αποτελεί μια ξεχωριστή διάκριση για το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ αφού για πρώτη φορά βραβεύεται πάρκο στην Ελλάδα. Το βραβείο παρέλαβαν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας & Marketing του ΚΠΙΣΝ και οι Deborah Nevins και Έλλη Παγκάλου, μελετήτριες του Πάρκου οι οποίες τιμήθηκαν για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων σε συνδυασμό με την χρήση γηγενών μεσογειακών φυτών.

Μεταξύ των άλλων βραβευθέντων πάρκων και κήπων στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κήπων συγκαταλέγονται τα Kew Gardens στο Λονδίνο, το project Parkstadt Süd στην Κολωνία, ο Κήπος της Ninfa στην Ιταλία, το Kasteeltuinen Arcen στην Ολλανδία και το Απόθεμα Βιόσφαιρας του Spreewald στη Γερμανία.

Η δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ως ένας ανοιχτός, δημόσιος χώρος, φιλόξενος και προσβάσιμος σε όλους, με γνώμονα το περιβάλλον, την προστασία και την ανάπτυξή του, βασίσθηκε στο όραμα σχεδιασμού και κατασκευής του ΚΠΙΣΝ με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πάρκο 210 στρεμμάτων, με περισσότερα από 1.400 δέντρα και 300.000 θάμνους, ένα ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα ένας χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ως σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Αποτελεί έναν φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο.

Η επιλογή και σύνθεση των φυτών έγινε ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία και να δημιουργούνται ενδιαφέροντες χρωματισμοί και υφές. Όλα τα φυτά που επιλέχθηκαν είναι ενδημικά της Μεσογείου.  Τα δέντρα που επιλέχθηκαν είναι ελιές, πεύκα, αμυγδαλιές, χαρουπιές, κουμαριές, βελανιδιές και πλάτανοι. Το ύψος τους ποικίλλει από 4 έως 8 μέτρα. Εκτός από τα δέντρα, άλλα φυτά που χρησιμοποιούνται είναι δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, μυρτιά, δάφνη, ευφορβίες, σκίνος, λεβάντα, σάλβια.

Τα φυτά ποτίζονται με στάγδην άρδευση και το πρόγραμμα άρδευσης διαμορφώνεται σύμφωνα με τις εποχικές συνθήκες. Το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις και όχι από το δημόσιο δίκτυο και τα φυτά που έχουν επιλεγεί δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις άρδευσης.

Ο λόφος που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πάρκου διαμορφώνεται με ήπια ανοδική κλίση προς τη νότια πλευρά του οικοπέδου. Η ανάβαση προς την κορυφή του λόφου γίνεται μέσα από τα μονοπάτια του πάρκου και μέσω των φυτεμένων δωμάτων των κτιρίων φτάνοντας τα 32 μέτρα. Η κλίση του πάρκου είναι περίπου 3% με 5% έτσι ώστε να επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες να μετακινούνται άνετα αλλά και να είναι όλο το πάρκο προσβάσιμο σε γονείς με καρότσια και άτομα με κινητικές δυσκολίες ή άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

 



Spread the love