Spread the love


Ήταν πριν αρκετά χρόνια όταν η Ρίτα Σακελλαρίου ήταν στο απόγειο τής δόξας της. Η απόφαση να φωτογραφηθεί σουρεαλιστικά ως αναδυόμενη θεά Αφροδίτη από την θάλασσα και ημίγυμνη στην πισίνα τού Αστέρα ήταν μία ιδέα τού εκδότη τού περιοδικού ”ΚΑΙ”.

Φιλική, χαρούμενη για την ιδέα φωτογραφήθηκε με την άνεση μιας λαϊκής αυθεντικής τραγουδίστριας πού ήταν στο απόγειο τής καριέρας της.

Ανατρέξαμε στις μαρτυρίες ενός πολύ κολλητού της φίλου  που δεν έφυγε ούτε στιγμή από κοντά της, για να μάθουμε ορισμένες κρυφές λεπτομέρειες της ζωής της.

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε και τον άγνωστο αρραβώνα της Ρίτα Σακελλαρίου που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ο οικονόμος της Λάκης Κορρές.

«Με τον Δημήτρη Ιατρόπουλο είχαν αρραβωνιαστεί για μερικούς μήνες και μετά χώρισαν. Δεν ξέρω γιατί, πάντως χώρισαν. Ήταν ένα απρόσμενο γεγονός ο αρραβώνας τους και ο χωρισμός τους. Η Ρίτα δούλευε στα “Δειλινά” τότε και όλα έγιναν αστραπιαία» είπε ο έμπιστος φίλος και δικός της άνθρωπος.

Πέρασαν ήδη 18 χρόνια από τότε που η μεγάλη φωνή του λαϊκού τραγουδιού, η Ρίτα Σακελλαρίου, σίγησε για πάντα, και ο Λάκης Κορρές, κολλητός της φίλος και οικονόμος της μας έδωσε πληροφορίες για την άγνωστη Ρίτα.

«Με τη Ρίτα Σακελλαρίου γνωριστήκαμε το 1977 και έως την ημέρα που έφυγε από τη ζωή δεν μείναμε ποτέ χωριστά», λέει συγκινημένος ο Λάκης Κορρές. «Τότε, η Ρίτα δούλευε στην Πλατεία Αμερικής και εγώ πήγαινα κάθε μέρα να τη δω. Είχα γνωρίσει και τον Κώστα Καφάση, που δούλευαν μαζί, και μου κάνει πρόταση να δουλέψω μαζί της. Αυτό ήταν! Τα άφησε όλα πάνω μου.

Όλες τις δουλειές τις κανόνιζα εγώ. Στα δύο χρόνια μαζί της, εγώ κανόνιζα τα οικονομικά της, εισέπραττα τα χρήματα της, πλήρωνα τον κόσμο, φτιάχναμε τα σχήματα, όλα» τόνισε.

Σε ένα μικρό μπαούλο, ο Λάκης κρατά κλεισμένο το μεγαλύτερο μέρος από το αρχείο που είχε από εκείνη. Προγράμματα, φωτογραφίες, αφίσες, όλα θυμίζουν τη Ρίτα. Όπως λέει σήμερα ο Λάκης Κορρές, η Ρίτα ήθελε να ζήσει. Παρόλο που δεν της είχαν ανακοινώσει τη βαριά ασθένεια που την έτρωγε, εκείνη τα είχε καταλάβει όλα. Και πάλευε για να ζήσει.

«Στις 28 Αυγούστου 1998 γυρίσαμε από τις διακοπές μας. Την πονούσε η πλάτη και νομίζαμε ότι είχε πάθει ψύξη. Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο “Υγεία” και κάναμε τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ο καρκίνος και αρχίσαμε αμέσως τις χημειοθεραπείες. Γύρω στον Ιανουάριο η Ρίτα άρχισε να παίρνει θάρρος και να αισθάνεται καλύτερα. Τότε λοιπόν μου λέει μια μέρα ξαφνικά: “Έχεις όρεξη, ρε συ, να δουλέψουμε;”. Τότε λοιπόν της έκαναν πρόταση για συναυλίες στην Αυστραλία. Και πηγαίνουμε, παρόλο που η κατάσταση της ήταν επιβαρυμένη…

Η ίδια αισθανόταν καλά. Βάζει μια πανέμορφη περούκα και με τις βαλίτσες στα χέρια κάνουμε ντου. Κάναμε μόνο μια στάση στη Σιγκαπούρη για να μην κουραστεί και μετά συνεχίσαμε το ταξίδι. Στην τελευταία αυτή συναυλία τη συνόδευαν ο Θανάσης Κομνηνός και ο Γιάννης Ντουνιάς.

Και βγαίνει η Ρίτα στις 4 από τις 5 συναυλίες και παθαίνουμε όλοι πλάκα. Αηδόνι. Χιλιάδες Έλληνες να τη χειροκροτούν. Πάθαμε σοκ όλοι τότε. Στην 5η συναυλία βράχνιασε. Όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα και μπήκε στο νοσοκομείο, μετά δεν ξαναβγήκε.

Έβγαινε μόνο για δυο-τρεις μέρες και ξανά μέσα. Στο τέλος είχε φτάσει και στις φωνητικές χορδές ο καρκίνος».

Πως ένιωθε η ίδια; «Χάλια. Δεν ήθελε να δει και να ακούσει κανέναν. Τα είχε καταλάβει όλα και μου έλεγε: “Έπρεπε να ζήσω κι άλλο, Λάκη”».

Δείτε περισσότερα εδώ: wikipedia.org

Μία από τις γνήσιες λαϊκές φωνές, η Ρίτα Σακελλαρίου γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης, στις 22 Νοεμβρίου του 1934. Έχασε τον πατέρα της στον εμφύλιο και παντρεύτηκε από ανάγκη, σε ηλικία 14 ετών. Από αυτό το γάμο απέκτησε δύο παιδιά και όταν χώρισε έπιασε δουλειά ως εργάτρια στα Λιπάσματα, στου Παπαστράτου, ακόμα και στη χωματερή.

Ως τραγουδίστρια πρωτοεμφανίστηκε στο Μύλο, στο Πέραμα. Εκεί την ανακάλυψε ο Στέλιος Χρυσίνης που της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια. Έπειτα βρέθηκε στο Φαληρικό, στις Τζιτζιφιές, να κάνει σεγκόντα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, με τους οποίους συνεργάστηκε οχτώ χρόνια και λίγο αργότερα έγινε «πρώτο όνομα» στην Τριάνα του Χειλά με το τραγούδι Ιστορία μου, αμαρτία μου.

Στο μεταξύ, είχε γνωρίσει το δεύτερο σύζυγό της, τον παλαιστή Σιδηρόπουλο, με τον οποίο άνοιξαν το κέντρο Κουίν Αν στην εθνική οδό.

Από τα τραπέζια του πέρασαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρος Άγκνιου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Αντονι Κουίν και η Μελίνα Μερκούρη, για να απολαύσουν τα σουξέ της Ρίτας: Παράνομή μου αγάπη, Κάθε ηλιοβασίλεμα, Αν κάνω άτακτη ζωή. Πιστός θαυμαστής της ήταν βέβαια και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήθελε πάντα να του τραγουδά και να χορεύει το Αυτός ο άνθρωπος, αυτός. Η χρυσή εποχή του Κουίν Αν κράτησε πέντε χρόνια, όσο και ο δεύτερος γάμος της, από τον οποίο απέκτησε ακόμα τρία παιδιά.

Όταν πήγε στη Νεράιδα, μαζί με την Άννα Βίσση, ο κόσμος την αναγνώρισε μόνο από τη φωνή. Είχε αδυνατίσει πολύ κι είχε βαφτεί ξανθιά. Τότε, το 1986, ο Νίκος Καρβέλας της πρότεινε να κάνουν δίσκο. Η “Γάτα” («Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα») ήταν το σουξέ που δεν περίμενε από το δίσκο “Αρέσω”. Ακολούθησαν “Οι σαραντάρες=δύο εικοσάρες”, “Αυτός ο έρωτας, αυτό το αγόρι”, αλλά και το “Εγώ δεν πάω Μέγαρο”.

Η Ρίτα Σακελλαρίου πέθανε στις 6 Αυγούστου του 1999, χτυπημένη από την επάρατο νόσο.

Απολαυστε τις αποκλειστικές φωτογραφίες της που ακολουθούν:

Ρίτα Σακελλαρίου

Δείτε και μια ιστορική της φωτογραφία μαζί στην ίδια πίστα με Βίκυ Μοσχολίου, Στράτο Διονυσίου και Μανώλη Μητσιά.

Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου

Επειδή όμως το καλλιτεχνικό ασπρόμαυρο μπορεί να αδικεί την ιστορική φωτογράφηση, γι αυτό τον λόγο ορισμένες σας τις δίνουμε και έγχρωμες, χωρίς καμία επεξεργασία.

Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου Ρίτα Σακελλαρίου

Λίγα λόγια για το φωτογράφο:

Ο Βαγγέλης Ρασσιάς ασχολείται με την επαγγελματική φωτογραφία τα τελευταία 30 χρόνια. Σπούδασε Ψυχολογία και ασχολήθηκε με την Ψυχανάλυση στο Παρίσι και στην Νίκαια, πριν ασχοληθεί με την φωτογραφική τέχνη. Στις φωτογραφίες του διαπιστώνεται ένα έντονο ειρωνικό και σαρκαστικό Σημαινόμενο πού κρύβεται πίσω από το Σημαίνον. Ίσως εκεί να βρίσκεται και η εικαστική αξία των φωτογραφιών του.

Δείτε δουλειά του εδώ: vangelisrassias.500px.com

Δείτε το προφίλ του στο facebook και την σελίδα του: facebook

Σεμινάρια: facebook   και το email: [email protected]

Ρίτα Σακελλαρίου

Δείτε ακόμα:

Τζούλια Μπάρκα: Οι απαγορευμένες πόζες με χειροπέδες

 



Spread the love