Spread the love


Δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ φονεύθηκαν στο νότιο Αφγανιστάν και ένας τρίτος τραυματίστηκε όταν δύο επιτιθέμενοι φορώντας στολές των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας φέρεται να δήλωσαν ότι τα θύματα ήταν μέλη των ρουμανικών ειδικών δυνάμεων.
Οι στρατιώτες πυροβολήθηκαν ενώ εκπαίδευαν δυνάμεις της αστυνομίας στην πόλη της Κανταχάρ.
Υπήρξαν αρκετά περιστατικά τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έστρεψαν τα όπλα τους κατά δυνάμεων του συνασπισμού.
Ωστόσο, πιο πρόσφατα, οι λεγόμενες επιθέσεις “πράσινων εναντίον μπλε”  εμπιστευτικών πληροφοριών, που συνήθως διαπράττονται από μέλη ή υποστηρικτές των Ταλιμπάν, έχουν γίνει πολύ λιγότερο συχνές.
Οι δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ένας αφγανός αστυνομικός φέρεται να έχει συλληφθεί και ανακρίνεται.
Αυτό το τελευταίο περιστατικό πραγματοποιήθηκε καθώς  ο διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Τζον Νίκολσον μελετάει σχέδια για τη μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μέχρι τον επόμενο χρόνο κατά σχεδόν 50%, κάτι που αξιωματούχοι λένε ότι θα επηρεάσει αρνητικά την εκπαιδευτική αποστολή.
Η δήλωση του ΝΑΤΟ επέμεινε, ωστόσο, ότι το περιστατικό δεν θέτει σε κίνδυνο την εκπαιδευτική και συμβουλευτική αποστολή στις αφγανικές δυνάμεις.
Η Ρουμανία συνεισφέρει περίπου 600 στρατιώτες στη επιχείρηση “Εγγενής Αποφασιστικότητα” στο Αφγανιστάν η οποία περιλαμβάνει 12.500 στρατιώτες της συμμαχίας.
Ο αριθμός των στρατευμάτων των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί από 9.800 σε 5.500 από το 2017, αλλά υπάρχει αυξανόμενες εικασίες ότι ο στρατηγός Νίκολσον μπορεί να ζητήσει μια καθυστέρηση στην μείωση για να συνεχίσει την εκπαιδευτική αποστολή.



Spread the love