Spread the love


Η γερμανική εφημερίδα Bild εγείρει ερωτήματα ως προς το πώς τα παιδιά του προέδρου Ερντογάν έχουν συσσωρεύσει τον πλούτο τους και αν ο γαμπρός του θα γίνει πρωθυπουργός.

Η περιουσία τους είναι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, όταν ο πατέρας τους κερδίζει μόνο περίπου 50 χιλιάδες € το χρόνο ως επικεφαλής του κράτους.

“Ενώ ο πατέρας τους [Πρόεδρος Ερντογάν] κερδίζει κάποιο € 50.000 ανά έτος, τα παιδιά του λούονται στην πολυτέλεια. Από πού προέρχεται; Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα”, αναφέρει η εφημερίδα.

Το άρθρο αυτό παραθέτει στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία ανέφερε ότι το κάθε μέλος της οικογένειας Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης κόρης του, φαίνεται να είναι σε επιχειρήσεις, που ασχολούνται σε τομείς όπως καλλυντικά, στιγμιαία τρόφιμα, ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς και κοσμήματα.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία ενός από τους γιους του Ερντογάν, του Αχμέτ, ανέρχονται σε περίπου $ 80 εκατομμύρια, με αντικρουόμενες φήμες σχετικά με το πώς έβγαλε τα χρήματα. “Έγείρεται ένα ερώτημα: μήπως αυτός λαμβάνει υποστήριξη από την [τουρκική] κυβέρνηση” γράφει η Bild.

Το έγγραφο προσθέτει ότι ο μικρότερος γιος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μπιλάλ, εμφανίζεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης “σε σχέση με σκιώδεις και ποινικές υποθέσεις”. Πράγματι, ο Μπιλάλ Ερντογάν δικάστικε πρόσφατα στην Ιταλία για κατηγορίες ότι η περιουσία του μπορεί να συνδέεται με ένα τεράστιο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς που ξέσπασε το 2013 και αφορά το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας. Σήμερα ζει στην Ιταλία, με πρόφαση ότι τελειώνει τη διατριβή του. Μαζί με την αδελφή του, είναι ύποπτος για διαφθορά και δωροδοκία.

Η Bild σημείωσε επίσης τις αποκαλύψεις του περασμένου έτους δημοσίευσε το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, The Guardian, με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες επιχειρήσεις με το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος , όπως στη παράνομη διακίνηση πετρελαίου.

“Ένας από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία [του The Guardian] είναι ο Μπιλάλ Ερντογάν”, επισημαίνει η Bild.

Εν τω μεταξύ, μπορεί σύντομα να δούμε ένα από τα μέλη της οικογένειας του Ερντογάν στο τιμόνι της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχε υπερασπιστεί στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της πίεσης για ταξίδια χωρίς βίζα για Τούρκους πολίτες, το οποίο ήταν βασικό μέρος της συμφωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και Άγκυρας ώστε να μειώσει τη ροή των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ από το τουρκικό έδαφος.

Ο Νταβούτογλου θεωρείτο στην Ευρώπη ως το πιο φιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης στην Άγκυρα, ενώ ο Ερντογάν κατηγορείται συχνά για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης εκτελεστικής προεδρίας που οι επικριτές του καταγγέλουν ως αυταρχικό.

Η Bild αναφέρει ότι “κατά την άποψη του Ερντογάν, ο Νταβούτογλου έχει πολύ μεγάλη επιρροή στη χώρα, λόγω του ρόλου του στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την κριτική του για το προεδρικό σύστημα το οποίο χτίζει ο Ερντογάν”.

Ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη ορίσει διάδοχό του Νταβούτογλου, αλλά θα θέλει αναμφίβολα ο αντικαταστάτης του να είναι πιο εύπλαστος, πιθανολογείται ότι ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα μπορούσε να έχει ό, τι χρειάζεται.
Ο διορισμός Αλμπαϊράκ ως αρχηγού της κυβέρνησης θα ωφελήσει ολόκληρη την οικογένεια Ερντογάν, ειδικά τον Μπιλάλ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε παράνομη διακίνηση πετρελαίου στη Συρία και το Ιράκ.

Η Bild αναφέρει ότι ο Αλμπαϊράκ θα μπορούσε να είναι “το σταθερό κομμάτι της φαμελιάς” που ο Τούρκος αρχηγός κράτους θέλει να δει στο πλευρό του.



Spread the love