Spread the love


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι παρών στα επίσημα εγκαίνια ενός αμφιλεγόμενου νέου υπερ-τζαμιού στην Ολλανδία .

Η ανάπτυξη του τζαμιού “Westermoskee” υπήρξε, από την δεκαετία του 1990, προβληματική, ως αποτέλεσμα “προβλημάτων σχεδιασμού, σκανδάλων διαφθοράς, της τοπικής αντιπολίτευσης και αντι-ισλαμικού συναισθήματος”, ανέφερε το Al Jazeera

Αλλά το τζαμί στα δυτικά του Άμστερνταμ έχει πλέον ολοκληρωθεί, με το σχεδιασμό του το πρότυπο του την διάσημη Αγία Σοφία στη Κωνσταντινούπολη.

Η Telegraph.nl αναφέρει ότι ο “τεράστιος, ύψους εικοσιπέντε μέτρων τρούλος και και ο ύψους 42 μέτρων μιναρές” κυριαρχούν στον ορίζοντα, δίπλα σε ένα κανάλι, στο δυτικό τμήμα της πόλης. Η είσοδος έχει “εννέα μικρότερα τρούλους” και το εσωτερικό έχει οριστεί να διακοσμηθεί από ισλαμιστές καλλιτέχνες καλλιγράφους από την Τουρκία.

“Έχουμε το μεγαλύτερο τζαμί στο Άμστερνταμ και το πιο όμορφο τζαμί της Ευρώπης”, υπερηφανεύεται ο διοργανωτής Selami Yuksel.

Το τζαμί της τουρκικής κοινότητας στο Άμστερνταμ έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας από ορισμένους πολιτικούς σχολιαστές ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ευρώπη.

Ακόμη και πολιτικό κατεστημένο της Βρετανίας έχει αφυπνιστεί στο γεγονός ότι ο κ Ερντογάν έχει γίνει γρήγορα ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Ευρώπη, παρά το ότι η χώρα του ως επί το πλείστον είναι στη Μέση Ανατολή, και όχι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφορετικές Νοοτροπίες

Το τζαμί δίνει επίσης μια εικόνα για τη νοοτροπία της Τουρκίας, αλλά και της Δύσης. Ενώ ακαδημαϊκοί και τα μέσα ενημέρωσης διαιωνίζουν μια αίσθηση της ενοχής για προηγούμενες κατακτήσεις των Ευρωπαίων, δεν υπάρχει τέτοιο παράλληλο στον μουσουλμανικό κόσμο.

Κατά την 562α επέτειο της κατάκτησης της “Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς Τούρκους”, χιλιάδες Τούρκοι έφτασαν στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης για να προσευχηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απαιτώντας η παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO να απο-εκκοσμικευθεί και να γίνει τζαμί. Τα πλήθη φώναζαν συνθήματα όπως “Αλυσίδες θα σπάσουν, η Αγία Σοφία να ανοίξει” και “Ελάτε με τα χαλάκια προσευχής”.

Η επίσκεψη του κ Ερντογάν στην Westermoskee έχει οριστεί να λάβει χώρα σε όλο τον μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού που θα πέσουν από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.



Spread the love