Spread the love


Οι μεγαλομανείς φιλοδοξίες του Ερντογάν τον φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ρωσία καθώς μεταφέρει το συγκρουσιακό πεδίο εντός της επικράτειας της.

Η 13η Ισλαμική Σύνοδος Κορυφής με τίτλο «Ενότητα και Αλληλεγγύη για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη», που έχει συσταθεί από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΔΟΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 – 15 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε αποκαλυπτική, αλλά σίγουρα δεν προκάλεσε εκπλήξεις.

Κατά τη σύνοδο κορυφής, υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, προέκυψaαν περισσότερες ενδείξεις  μιας προσπάθειας της Τουρκίας και χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όχι μόνο να συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν τη Συρία, αλλά να προσπαθήσουν να επεκτείνουν την αποσταθεροποίηση στην Ευρασία, μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, και ακόμη και στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Νταβούτογλου ζήτησε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των «Κατεχόμενων Ισλαμικών Εδαφών», δηλαδή της Παλαιστίνης, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και της Κριμαίας και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη των εν λόγω καταστάσεων. Δήλωσε ότι οι περιοχές αυτές έπρεπε να διασωθούν μέσω πολιτιστικών, θρησκευτικών, και «άλλων» μέσων παρόλο που ο ίδιος δεν διευκρίνισε τι θα μπορούσε να είναι αυτά τα “άλλα” μέσα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην Κριμαία ως ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου κορυφής.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική εκδοχή του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής δεν έγινε τελικά αποδεκτή από την ομάδα, το ανακοινωθέν που παρήχθη καταδίκασε την “επιθετικότητα των Αρμενίων” στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εξέφρασε “ενδιαφέρον” για την Κριμαϊκή κατάσταση.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Μουσταφά Ντζεμίλεφ, ο πρώην πρόεδρος της Mejlis (εθνοσυνέλευσης) των Τατάρων της Κριμαίας, παρουσιάστηκε από τη σύνοδο κορυφής ως ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του “Λαού της Κριμαίας”. Ο Ντζεμίλεφ πραγματοποίησε κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Επιπλέον, ο βασιλιάς Σαλμαάν της Σαουδικής Αραβίας ήταν παρών και έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον Ρετζέπ Ερντογάν ο οποίος αργότερα παρασημοφόρησε το βασιλιά σε επίσημη τελετή.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χρησιμοποιούν την Τουρκία να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Ευρασία και, τελικά, στην ΕΕ. Απ ο,τι φαίνεται η Τουρκία έχει αποδεχθεί αυτό το σύστημα και αυτή τη στιγμή κινείται προς την εφαρμογή του.

Ανεξάρτητα, η προσπάθεια της Τουρκίας να υποδαυλίσει την κρίση στην Ουκρανία με τη χρήση και των πληθυσμών Τατάρων της Κριμαίας δεν είναι κάτι νέο. Είναι ενδεικτικό, ότι 1-2 Αυγούστου, συγκλήθηκε στο Hotel Billkent στην Άγκυρα, το Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο των Τατάρων. Η συνάντηση αυτή συγκέντρωσε πάνω από 200 Ταταρικές ΜΚΟ και οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmus. Οι εφημερίδες Zaman / Cihan αναφερόμενες στην συνάντηση έφεραν τίτλο, «Τάταροι της Κριμαίας συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση,” και έγραψαν:

“Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα στο Bilkent Hotel and Congress Center και επικεντρώθηκε στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Τάταροι της Κριμαίας αναγκάζονται να ζουν υπό τις Ρωσικές πιέσεις που δυναστεύουν την πολιτιστική τους ζωή. Η συνάντηση προσέφερε μια ευκαιρία για μακρές συζητήσεις σχετικά με το πώς να επιλυθεί η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και πως να διατηρήσουν οι Τάταροι τα απειλούμενα δικαιώματα της κοινότητας στο πλαίσιο της νέας διοίκησης στην Κριμαία”.

Αλλά, ενώ η Ρωσία και η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν το επίκεντρο της συνάντησης, μια ανόητη και δυνητικά επικίνδυνη απόφαση λήφθηκε μεταξύ της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση, ο Μουσταφά Αμπντουλτζεμίλ Τζεμιλόγλου, ως προεδρεύων των Τατάρων της Κριμαίας, ανακοίνωσε, όπως αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Poroshenko, τη δημιουργία μιας “Μουσουλμανικής Ταξιαρχίας”να αντιταχθεί στις “αποσχιστικές τάσεις της Κριμαίας”, καθώς και στην “εμπορία ανθρώπων και τη “μεταφορά εμπορευμάτων κοντά σε ζώνες συγκρούσεων”. Με άλλα λόγια, η συνάντηση γέννησε τη δημιουργία μιας αμφιλεγόμενης ταξιαρχίας για την καταπολέμηση της ρωσικής συμμετοχής στην Κριμαία και των τρεφόντων φιλο-ρωσικά αισθήματα στην περιοχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τζεμιλόγλου ήταν διαβόητο όργανο της CIA και συνεργάτης καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών της κυβέρνησης Ρήγκαν. Ήταν επίσης ο πρώην ηγέτης του Majlis των Τατάρων της Κριμαίας.

Μετά την ανακοίνωση, ο Τζεμιλόγλου έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας για τους Τατάρους κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία έχει εγείρει θέμα για την “εδαφική ακεραιότητα” της Ουκρανίας και έχει, όπως και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ,  πάρει μια ισχυρή αντι-ρωσική στάση στο θέμα της Ουκρανίας.

Η “Μουσουλμανική Ταξιαρχία” προφανώς θα πρέπει να βασίζεται στη Χερσώνα, κοντά στα σύνορα της Κριμαίας και σχεδιάστηκε για να συμπεριλάβει εθελοντές και τζιχαντιστές από διάφορες άλλες τοποθεσίες στην περιοχή του “Ταταρστάν,” το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Τσετσενία, και τη Γεωργία.

Η Τουρκία δεν μπορούσε να μείνει έξω από την υπόθεση, ωστόσο, δεδομένου ότι είχε δεσμευτεί να δωρίσει ένα αριθμό τζιχαντιστών για τη νέα μουσουλμανική Ταξιαρχία στην Ουκρανία, που σήμερα επιχειρούν εντός των συνόρων της για τους σκοπούς καταστροφής της κυβέρνησης της Συρίας.
Πράγματι, η Τουρκία έχει ήδη ενεργήσει για τζιχάντ με βάση την παρέμβασή της στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έστειλαν μια σειρά από Τατάρους τζιχαντιστές στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την φιλο-δυτική επανάσταση στο Κίεβο. Εκεί ενήργησαν ως “ασφάλεια” για τις φιλο-ευρωπαϊκές και αντι-ρωσικές διαδηλώσεις στο Μαϊντάν, και συχνά εμφανίζονται υποψίες ότι είναι οι ένοχοι πίσω από μια σειρά βίαιων πράξεων με αποτέλεσμα την βίαιη καταστολή από την αστυνομία.

Όπως το Δίκτυο Βολταίρος αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο “Τζιχαντιστές Υπεύθυνοι Ελέγχου του πλήθους στις διαμαρτυρίες στο Κίεβο”:

“Είναι μέλη του κινήματος “Azatlyk ” (ελευθερία) με επικεφαλής τον νεαρό καρφί Nail Nabiullin, και της εκστρατείας για μια Μεγάλη Τουρκία. Υποστηρίζονται από τροτσκιστικές οντότητες όπως η το Ρωσικό Αριστερό Μέτωπο του Sergei Udaltsov, καθώς και την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουν μόλις επιστρέψει από τη Συρία, μέσω της Τουρκίας, όπου είχαν πάει για να ασκήσουν τζιχάντ εναντίον της συριακής κυβέρνησης. Φαίνονται να είναι πίσω από τις προκλήσεις που έχουν οδηγήσει την αστυνομία σε υπερβολές.”

Με αυτό κατά νου, είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερων προκλήσεων κατά της Ρωσίας – αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας τζιχαντιστές τρομοκράτες στο εσωτερικό και στα ρωσικά σύνορα. Τέτοιες κινήσεις αυξάνουν σαφώς την πιθανότητα ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να εμπλακεί στρατιωτικά με το ΝΑΤΟ και τους πληρεξουσίους του κάποια στιγμή.

Αν και, οι “έγχρωμες” επαναστάσεις,  εάν γίνουν έγκαιρα αντιληπτές, μπορεί να εξαλειφθούν με την διάλυση των ΜΚΟ και των ιδρυμάτων που είναι υπεύθυνα για τη διοργάνωση ων ¨χρυσών νεολαιών”, αλλά οι επαναλαμβανόμενες πράξεις αυτοκτονικής τρομοκρατίας πρέπει να κοπεί στην πηγή ή θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται επ ‘αόριστον. Αν η Ρωσία βρίσκει να περιβάλλεται από στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των πυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ, ενώ, την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει οικονομικό πόλεμο και κυρώσεις, μπορεί να δεί την παρούσα θέση  της μη παρέμβασης ως απαράδεκτη όταν έρχεται αντιμέτωπη με αυτό που θεωρεί διασυνοριακές τρομοκρατικές επιθέσεις  που υποστηρίζονται ανοιχτά από τις χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία.

Πράγματι, φαίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη γνωρίζει πολύ καλά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, ιδίως για τη χρήση τρομοκρατίας εναντίον της Ρωσίας εντός της επικράτειας της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Press TV, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κριμαία, ο Πούτιν δήλωσε:

“Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος εξωτερικές δυνάμεις να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χερσόνησο [της Κριμαίας] με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένει.  Σε ορισμένες πρωτεύουσες μιλούν ανοιχτά για … την ανάγκη διεξαγωγής ανατρεπτικών δραστηριοτήτων. Προσωπικό έχει προσληφθεί και εκπαιδευτεί να εκτελεί πράξεις ανατροπή,ς και δολιοφθοράς και για τη διεξαγωγή ριζοσπαστικής προπαγάνδας.

Η κίνηση της Τουρκίας ενισχύει, επίσης, τους ισχυρισμούς που προβάλλονται από άλλους, όπως ο Webster Tarpley, ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί του ISIS – στις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις ISIS στην πραγματικότητα στοχεύονται – δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να ωθήσουνι κάποιες δυνάμεις του ISIS ανατολικά προς το Ιράν και, τελικά, προς τη Ρωσία .

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για τη Συρία, το Ιράν, την Ουκρανία, και οι τρέχουσες κυρώσεις μπορεί να αυξηθούν μόνο με την υποστήριξη της τρομοκρατίας από την Τουρκία με στόχο τη Ρωσία . Οι φαντασιώσεις του Ερντογάν να δημιουργήσει την επόμενη οθωμανική αυτοκράτορα προφανώς έχουν γίνει τόσο μεγάλες που ο ίδιος πιστεύει ότι η αμφισβήτηση της Ρωσίας είναι ένα θεμιτό μέσο για το σκοπό αυτό. Είναι καιρός, τόσο για τον Ερντογάν αλλά και την Δύση να συνειδητοποιήσει την ανοησία από αυτές τις προσπάθειες και να επιστρέψει αμέσως πίσω από την περαιτέρω πρόκληση.



Spread the love