Spread the love


Να ανατρέψει την Μέρκελ και να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία προσπαθεί ο Πούτιν, γράφει ανάλυση από το Atlantic Council.

Ενα άρθρο που πρωτοεμφανίστηκε στο Atlantic Council και αναπαράγεται από το περιοδικό Newsweek επικεντρώνεται σε αυτό που αποκαλεί “άλλη μια σοβαρή απειλή [για την Ευρώπη] εκτυλίσσεται. Η Ρωσία επιδιώκει ενεργά να βλάψει και να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία”

Το άρθρο υποστηρίζει ότι ρωσικές ενέργειες κατά της Γερμανίας αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα υβριδικού πολέμου με στόχο τη νομιμότητα μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Αυτό δε γιατί. Απώτερο σκοπό έχει την διάλυση της ΕΕ ενώ η Γερμανία “αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την συγγραφέα Ρουθ ΦόρσαΪθ, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες καταγγέλλουν αύξηση των δραστηριοτήτων της ρωσικής κατασκοπείας από την ουκρανική κρίση και μετά. Θεωρού δε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες προχωρούν στην υιοθέτηση των ψυχροπολεμικών τακτικών της αποσταθεροποίησης και παραπληροφόρησης.

Οπως λέει “σκοπίμως χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές για να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στη Γερμανία, με απώτερο στόχο την ανατροπή της Άνγκελα Μέρκελ”

Στο άρθρο παρατίθενται ταραχές και νεφελώδεις οργανώσεις ως υποκινούμενες από την Ρωσία, όπως , διατείνεται η συγγραφεύς, έκαναν στην στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Επίσης όμως, υποστηρίζει ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση προσπαθώντας να εμβαθύνει τη δυσαρέσκεια και τις διαιρέσεις εντός της γερμανικής κοινωνίας.

Επίσης αναφέρει προκατασκευασμένες υποθέσεις έντασης ρατσιστικού μίσους, κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και λεκτικές απειλές .

Αντίθετα η ΦόρσαΪθ πιστεύει, ότι η Γερμανία κάνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει την ρωσική απειλή και θεωρεί ότι η “Ρωσία επιδιώκει ενεργά να βλάψει τη Γερμανία, να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να αποδυναμώσει την καγκελάριο Μέρκελ”

Για αυτό τον λόγο επίσης προτείνει ότι “Δεδομένου ότι είναι de facto ηγέτης της Ευρώπης, η Γερμανία έχει την ευθύνη να ανταποκρίνονται κατάλληλα στις επιβλαβείς ενέργειες της Ρωσίας. Με το να μην αναγνωρίζει σαφώς την απειλή για αυτό που είναι, η Γερμανία αποστέλλει επίσης ακριβώς το λάθος μήνυμα όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη και τους συμμάχους της”.

Καταλήγει δε: “Ήρθε η ώρα η Γερμανία να επιτηρήσει, να μιλήσει και να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής”.



Spread the love