Spread the love


Ενδιαφέρουσες ειδήσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς η Τράπεζα Optima με βάση το Βέλγιο  έχει κλείσει τόσο από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου (που ενεργεί επίσης ως η βελγική ρυθμιστική αρχή), καθώς και από την ΕΚΤ, δείχνοντας ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει λήξει. Σύμφωνα με την εθνική εποπτική αρχή, η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους πελάτες της και αναγκάστηκε να σταματήσει όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες όταν παρουσιάστηκαν μερικές δυνητικά παράνομες συναλλαγές.

Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε τα κύρια μέσα να προσπαθούν να το κρατήσουν μυστικό, καθώς ακόμη και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου δεν έκαναν τον κόπο να εκδώσουν το δελτίο τύπου στα αγγλικά (ενώ όλα τα άλλα δελτία τύπου σχετικά με την αρχική σελίδα μπορεί να διαβαστούν στα αγγλικά) . Επίσης, δεν υπάρχει δήλωση από την ΕΚΤ, αλλά ούτε αυτή η είδηση έχει μεταφραστεί στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της κρατικής τηλεόρασης.

Η κατάσταση είναι τόσο κακή που η ρυθμιστική αρχή έχει ήδη δώσει εντολή στο ειδικό ταμείο να διοργανώσει το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων να αρχίσουν να πληρώνουν τους πελάτες της τράπεζας, ακόμη και αν η Optima δεν έχει καταθέσει διαδικασία πτώχευσης ακόμα. Το επείγον της ανάγκης να πληρώσει τους πελάτες σημαίνει η κατάσταση είναι εξαιρετικά κακή και ακόμα κι αν είναι ένα πολύ μικρή υπόθεση (καθώς είχε κλείσει τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου πέρυσι), υπάρχουν δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου.

Πρώτα απ ‘όλα, η Optima ήταν μία από τις τράπεζες που προσπάθησαν να προσελκύσουν νέους πελάτες με τα επιτόκια στα ύψη. Ύποπτα υψηλά, θα μπορούσε κανείς να προσθέσει. Αυτό μας θύμισε τη καμπάνια της Deutsche Bank στο Βέλγιο που υποσχέθηκε επίσης εξαιρετικά υψηλά επιτόκια για ορισμένα από τα προϊόντα της, καθώς η Optima είχε σαφώς μια πραγματική ανάγκη να δει εισροή μετρητών.

Κατά, δεύτερον, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, σύμφωνα με τις επίσημες καταχωρήσεις, η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου είχε ήδη λάβει αποτελεσματικά τον έλεγχο της Optima Bank με το διορισμό ενός «ειδικού επιτρόπου» για να εγκρίνει όλες τις συναλλαγές. Ακόμα κι αν η εθνική τράπεζα έχει ανακαλέσει την τραπεζική άδεια μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ειδικός επίτροπος είχε ήδη διοριστεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Αυτό δημιουργεί μια εντελώς νέα ερώτηση. Υπάρχουν και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης που βρίσκονται υπό εξαιρετικά αυστηρή εποπτεία από τους εθνικούς (ή τον υπερεθνικό) ρυθμιστές; Αν μια Κεντρική Τράπεζα δεν έχει καν ανακοινώσει, όταν ένας ειδικός επίτροπος έχει διοριστεί, πώς μπορεί το κοινό να είναι σίγουρο ότι οι καταθέσεις του είναι ασφαλείς; Τι άλλο συμβαίνει στην Ευρωζώνη κεκλεισμένων των θυρών; Γιατί η Banco Popular, για παράδειγμα, χρειάζεται μια αύξηση κεφαλαίου εκτάκτου ανάγκης αν και υποστήριξε νωρίτερα ότι ήταν αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει το τεράστιο πρόβλημα των ακινήτων της, στέλνοντας τη μετοχή της σε χαμηλό πολλών δεκαετιών;
Στην πραγματικότητα, η Banco Popular ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν οριστικά εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μελέτη του 2014, η οποία υποτίθεται ότι έχουν μια πιο αυστηρή εικόνα ολόκληρου του κλάδου. Με μια βελγική προβληματική τράπεζα και μια ισπανική τράπεζα να χρειάζεται μια ένεση έκτακτης ανάγκης 2,5 δις ευρώ, η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα στην Ευρωζώνη έχει λάβει ένα επιπλέον πλήγμα, καθώς η Banco Popular εξακολουθεί να έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά κάλυψης δανείων στην ευρωζώνη ( το συνολικό ποσό των προβλέψεων αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 40% της συνολικής αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Αν νομίζατε ότι η κρίση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα είχε λήξει, ξανασκεφτείτε το.



Spread the love