Spread the love


Τα 46 εκατομμύρια φτάνουν οι σύγχρονοι σκλάβοι σε όλον τον κόσμο, απελπισμένοι άνθρωποι που γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, χωρίς καμία δυνατότητα επιλογής ή ελπίδα.

Σύμφωνα με τον τρίτο Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας (Global Slavery Index), λίστα που καταρτίζεται από την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation, η εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που γεννιούνται σκλάβοι, γίνονται αντικείμενο εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς, είναι παγιδευμένοι σε σκλαβιά ή καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών είναι σημαντικά αυξημένη, στα 45,8 εκατομμύρια πρόσωπα, από 35,8 το 2014.

Κρούσματα δουλείας βρέθηκαν και στις 167 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο ευρετήριο, ενώ το 58% του συνολικού αριθμού σκλάβων εντοπίζεται σε μόλις 5 χώρες, όλες τους ασιατικές και οι περισσότερες πολυπληθείς. Πρόκειται για την Ινδία -όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς: 18,35 εκατομμύρια επί συνολικού πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων- την Κίνα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ουζμπεκιστάν. Η μεγαλύτερη εξάπλωση του φαινομένου καταγράφεται στη Βόρεια Κορέα, όπου ένας στους είκοσι ανθρώπους -το 4,37% του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων- ζει σε καθεστώς σκλαβιάς και η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να τερματιστεί το φαινόμενο, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα για καταναγκαστική εργασία με τις ευλογίες ή την ανοχή του κράτους. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ενώ καταγράφονται τα χαμηλότερα νούμερα εκμετάλλευσης, η Walk Free επισημαίνει ότι η Γηραιά Ηπειρος είναι πηγή αλλά και κόμβος καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κυρίως λόγω του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι βιώνουν σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς στην Ευρώπη, με την Τουρκία και τα Σκόπια να τοποθετούνται στην κορυφή της σχετικής λίστας με το 0,6% του πληθυσμού να χαρακτηρίζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι.

Τα μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ εντοπίζεται στην Πολωνία με το 0,5% του πληθυσμού να βιώνουν συνθήκες σκλαβιάς.

Ο ιδρυτής της Walk Free και μεγιστάνας των ορυχείων και φιλάνθρωπος εξέφρασε την ανησυχία ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης των εκτοπισμών και της μετανάστευσης, καθώς οι εκτοπισμένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πιο ευάλωτοι σε όλες τις μορφές σκλαβιάς. Ο Φόρεστ κάλεσε τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να ελέγχουν εάν στην εφοδιαστική τους αλυσίδα καταγράφονται κρούσματα εκμετάλλευσης εργαζομένων. Ο ίδιος είπε πως ανακάλυψε ότι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονταν σαν σκλάβοι παρήγαν αγαθά για την εταιρεία του, τη Fortescue Metals Group.

Παραδέχθηκε επίσης ότι τα στοιχεία της νέας έκθεσης ενδέχεται να επικριθούν από ορισμένους μελετητές λόγω της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε: βάσει των επιτόπιων ερευνών που έγιναν σε ορισμένες χώρες, διατυπώθηκαν εκτιμήσεις για άλλες. Ομως ο ίδιος επισήμανε ότι η έλλειψη επαληθεύσιμων δεδομένων για τη σκλαβιά κατά το παρελθόν εμπόδισαν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου και τόνισε πως είναι σημαντικό να αναληφθεί δράση. Προέτρεψε όσους αμφισβητήσουν τα ευρήματα της έρευνας να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε διεθνές επίπεδο είναι θύματα πρακτικών καταναγκαστικής εργασίας. Ομως ο υπολογισμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις μορφές σκλαβιάς.

Συνολικά 124 χώρες έχουν ποινικοποιήσει την εμπορία ανθρώπων, ειδικά των γυναικών και των παιδιών βάσει του σχετικού Πρωτοκόλλου του ΟΗΕ (2003), ενώ 96 χώρες έχουν υιοθετήσει σχέδια δράσης για τον συντονισμό της αντίδρασης των κυβερνήσεων στο φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας.



Spread the love