Spread the love


Το Γιβραλτάρ, η μικρή χερσόνησος στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισπανίας, βρετανικό έδαφος από το 1713 και είναι γνωστό σε 30.000 κατοίκους ως «Ο Βράχος», είναι ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας στην αγγλο-ισπανικό σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας πρότεινε σήμερα «συγκυριαρχία» της Ισπανίας και της Βρετανίας επί του , η οποία θα επιτρέψει στον βρετανικό θύλακα την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

Gibraltar 1

«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

Gibraltar 2

«Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιορισμένης χρονικής περιόδου οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την βρετανική υπηκοότητα εάν το θέλουν και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί συστηματικά την επιστροφή του στην ισπανική κυριαρχία, θεωρώντας το αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι κάτοικοί του ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Gibraltar 4Το Γιβραλτάρ είναι μια χερσόνησος 2,5 τετραγωνικών μιλίων στην άκρη της Ισπανίας που ήταν υπό βρετανικό έλεγχο για πάνω από 300 χρόνια. Και η Ισπανία το θέλει πίσω.

Gibraltar 20
Βρετανικές και ολλανδικές δυνάμεις κατέλαβαν το Γιβραλτάρ από την Ισπανία το 1704 κατά τη διάρκεια του Πόλεμου της Ισπανικής Διαδοχής, και η Ισπανία παραχώρησε το Γιβραλτάρ προς τη Βρετανία στη Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713, στο τέλος του πολέμου. Το Γιβραλτάρ παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο από τότε, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες της Ισπανίας να το πάρει πίσω.

Gibraltar 19
Η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ, ωστόσο, είναι Βρετανοί πολίτες που κατέχουν βρετανικό διαβατήριο και οι οποίοι πεισματικά δεν θέλουν να είναι μέρος της Ισπανίας.

Gibraltar 18
Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη το 1967, το Γιβραλτάρ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει εξαρτημενο στην Βρετανία. Η επακόλουθη παραχώρηση αυτονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 1969 οδήγησε την Ισπανία να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ και να διακόψει κάθε σχέση επικοινωνίας.

Gibraltar 17
Το 1985, λιγο πριν από την προσχώρηση της Ισπανίας στην ΕΕ, ξανάνοιξε τελικά τα σύνορα η Ισπανία.

Gibraltar 16
Το 2002, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν σε δημοψήφισμα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία θα πρέπει να μοιραστούν την κυριαρχία – και πάλι, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν να παραμείνει υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των Βρετανών.

Πηγή: onalert.gr Gibraltar 15 Gibraltar 14 Gibraltar 13 Gibraltar 12 Gibraltar 11 Gibraltar 10 Gibraltar 9 Gibraltar 8 Gibraltar 7 Gibraltar 6

GIBRALTAR - AUGUST 08:  The peninsular of Gibraltar on August 8, 2013 in Gibraltar. David Cameron has spoken with his Spanish counterpart, Mariano Rajoy, and Mr Rajoy has offered to 'reduce measures' at the Gibraltar border. Tensions between the British and Spanish governments have been raised on issues surrounding the sovereignty of Gibraltar. An increase in Spanish border crossing checks between the Rock and mainland Spain, leading to lengthy queues, is widely considered to be a retaliatory move for the construction of an artificial reef in British waters, which it is claimed has had a negative impact on Spanish fishing vessels in the area.  (Photo by Oli Scarff/Getty Images)



Spread the love