Spread the love


Δολοφονία Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών, της κ. Τζο Κοξ από νεοναζί οπαδό του Brexit, έχει κυριολεκτικά συγκλονίσει όλο το πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη

Η βουλευτής των Εργατικών ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Από την άλλη μεριά,  ο δράστης φέρεται, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες να φώναξε «Πρώτα η Βρετανία» -αυτό είναι το όνομα του ακροδεξιού κόμματος- πριν δολοφονήσει την Κοξ. Η ίδια η ακροδεξιά ομάδα αυτοχαρακτηρίζεται «ως ένα πατριωτικό πολιτικό κόμμα και ένας οργανισμός άμυνας του δρόμου».

slide_493532_6817974_free

slide_493532_6817966_free

Το ειδοποιό σημείο της διαφοράς είναι πως βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Η αστυνομία εξετάζει αν η πράξη του είχε σχέση με το δημοψήφισμα. Φυσικά, η δολοφονία καταδικάστηκε από όλους του πολιτικούς αλλά και τους εκπροσώπους των δυο στρατοπέδων -Bremain και Brexit- στο δημοψήφισμα. Και οι δυο καμπάνιες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πολιτικές δραστηριότητές τους με το που έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση στη βουλευτή. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε πως το ακροδεξιό κόμμα «Πρώτα η Βρετανία» αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το δράστη και καταδίκασε τη δολοφονία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η Τζο Κοξ δεχόταν απειλητικά μηνύματα επί τρεις μήνες. Το δημοσίευμα δεν υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα απειλητικά μηνύματα, που δεχόταν η βουλευτής την τελευταία περίοδο και την δολοφονική επίθεση του 52χρονου Τόμι Μερ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent φέρεται να ήταν μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης που τασσόταν υπέρ του Brexit.

Η 41χρονη κ. Κοξ είχε ενημερώσει την αστυνομία για τις απειλές που δεχόταν (διότι όσο πέρναγε ο καιρός αυξάνονταν) και οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο αύξησης των μέτρων ασφαλείας για την ίδια, χωρίς, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα να ληφθούν τελικά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.



Spread the love