Spread the love


Με αργούς ρυθμούς υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα, με τις πλημμύρες ωστόσο να απειλούν το κεντρικό τμήμα της Γαλλίας.

Μετά από τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες έφεραν τη στάθμη του Σηκουάνα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 και που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, τα φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν, αν και τα λασπόνερα ακόμα καλύπτουν τα μονοπάτια δίπλα στην όχθη και ένα μεγάλο μέρος των υποστυλωμάτων των γεφυρών.

«Είναι εντυπωσιακό, δεν έχω ξαναδεί ποτέ (τη στάθμη του ποταμού) σε τέτοιο ύψος» σχολίασε η Μπέντε Βέγκνερ, μια Γερμανίδα 25 ετών, που επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα με τον σύντροφό της.

Οι πυροσβέστες βέβαια απευθύνουν έκκληση στους περίεργους «να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο» τη σωματική τους ακεραιότητα ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν στις γέφυρες και τις αποβάθρες για να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό για εκείνους θέαμα που προσφέρει ο Σηκουάνας.

Η στάθμη του ποταμού ανήλθε σε ύψος 6,10 μέτρων, πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδά του, χθες τη νύχτα, ένα ρεκόρ συγκρίσιμο με τα 6,18 μέτρα που ανήλθε το 1982, που απέχει ωστόσο πολύ από εκείνο των 8,62 μέτρων το 1910.

Από σήμερα το πρωί, τα νερά υποχωρούν και στις 18.00 ώρα Ελλάδας η στάθμη είχε πέσει κάτω από το όριο των 6 μέτρων. Η στάθμη αναμένεται να επανέλθει στα συνηθισμένα της επίπεδα σε διάστημα 5 έως 15 ημερών, εκτιμά η αρχή επιτήρησης Vigicrues.

Παραμένουν σε ισχύ τα προληπτικά μέτρα
Εν αναμονή της υποχώρησης των υδάτων, τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αυτήν την εβδομάδα παραμένουν σε ισχύ. Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ, όπου χιλιάδες έργα τέχνης που φυλάσσονταν στα υπόγεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερους χώρους, θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό έως την Τρίτη.

Επιπλέον, δύο σταθμοί του μετρό και μια γραμμή του προαστιακού που εκτελεί δρομολόγια κατά μήκος του Σηκουάνα θα παραμείνουν κλειστοί.

Αν και στο Παρίσι μονάχα ορισμένα κελάρια, υπόγεια και χώροι στάθμευσης πλημμύρισαν, σε άλλες περιοχές «θρηνούμε για την απώλεια 4 ανθρώπων και έχουμε καταμετρήσει 24 τραυματίες σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο πρωθυπουργόςΜανουέλ Βαλς.

Μεταξύ των θυμάτων, που καταγράφηκαν στο νότιο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται ένα αγοράκι ηλικίας 3 ετών, ένας 74χρονος και μια 60χρονη γυναίκα. Απομένουν να επιβεβαιωθούν τα αίτια του θανάτου μιας γυναίκας 86 ετών, η σορός της οποίας βρέθηκε στο πλημμυρισμένο της σπίτι.

Την ίδια ώρα, 500 ασθενείς ενός νοσοκομείου και 800 ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των αρχών στην περιοχή του Παρισιού και στα κεντρικά της χώρας.

Σήμερα πέντε διαμερίσματα στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο καταιγίδων, που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες πλημμύρες.

Από την έναρξη της κακοκαιρίας, 20.000 άνθρωποι συνολικά απομακρύνθηκαν από τις εστίες του και περίπου 13.000 σπίτια παραμένουν σήμερα στο σκοτάδι.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν το ύψος των ζημιών στα τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.



Spread the love