Spread the love


Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και σκότωσαν μια ομάδα 8 έως 10 ύποπτων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κοντά στην ιρακινή μεθόριο, δήλωσαν πηγές του τουρκικού στρατού.

Τα μέλη του PKK εντοπίστηκαν και μπήκαν στο στόχαστρο των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Νταγκλίκα της επαρχίας Χακάρι, η οποία συνορεύει με το Ιράκ, όπου έχει βάσεις το PKK, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα στην επαρχία Βαν ξέσπασαν ανταλλαγές πυροβολισμών και ηαστυνομία σκότωσε 3 μαχητές που ήταν ύποπτοι ότι προετοίμαζαν μια επίθεση, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής ασφάλειας. Εξάλλου συνεχίζεται μια αεροπορική επιχείρηση για να βρεθούν κι άλλοι μαχητές.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, κυρίως Κούρδων από τότε που ξεκίνησε τον αγώνα του κατά των τουρκικών κυβερνητικών δυνάμεων για αυτονομία το 1984.

Μετά την κατάρρευση τον περσινό Ιούλιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2012, η σύγκρουση αυτή εισήλθε σε μια από τις πιο αιματηρές περιόδους της από τη δεκαετία του 1990.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι 7.600 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί και υπολογίζει ότι εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν χάσει επίσης τη ζωή τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ωστόσο ότι τη ζωή τους έχουν χάσει επίσης 500 έως 1.000 άμαχοι.

Νωρίτερα σήμερα η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK), η οποία πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της για τη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη με 11 νεκρούς.

Στην ανακοίνωσή της η TAK προειδοποίησε επίσης ότι αν και οι ξένοι δεν αποτελούν σκοπίμως στόχο της, η Τουρκία δεν είναι πλέον ασφαλής για τους τουρίστες.

«Στις 7 Ιουνίου το πρωί, πραγματοποιήσαμε μια επίθεση κατά της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών (…) για να εκδικηθούμε για τον βρώμικο πόλεμο που διεξάγεται στο Κουρδιστάν από τις τουρκικές δυνάμεις», διευκρινίζει η οργάνωση αυτή στην ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό της.



Spread the love