Spread the love


Η νορβηγική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα πάψει την αποψίλωση δασών

Στην τελευταία αυτή προσπάθεια ρεκόρ για τη διατήρηση ¨τροπικού” δάσους και την προστασία, η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα πρέπει τώρα “να επιβάλλει απαιτήσεις για να εξασφαλιστεί ότι οι δημόσιες συμβάσεις δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση του τροπικού δάσους.”

Αυτό σημαίνει ότι στο Κοινοβούλιο θα διακυβεύονται πλέον οι εγκρινόμενες από την εκάστοτε κυβέρνηση,  συμβάσεις για εταιρίες που μειώνουν και καταστρέφουν τα δάση. Πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο συνδέονται με την αποψίλωση του τροπικού δάσους, από τη τροπική ξυλεία μέχρι την σόγια, το φοινικέλαιο. Η κυβέρνηση τώρα θα αγοράζει πλέον τα προϊόντα αυτά. Η ακριβής λειτουργία αυτής της συμφωνίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά έχει ήδη επαινεθεί από ομάδες διατήρησης.

“Αυτή είναι μια σημαντική νίκη στον αγώνα για την προστασία του τροπικού δάσους. Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από εταιρείες που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να σταματήσουν την προμήθεια αγαθών που μπορεί να συνδεθούν με την καταστροφή του τροπικού δάσους “, λέει ο Nils Hermann Ranum από το Ίδρυμα Rainforest της Νορβηγίας, μια οργάνωση που έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση να κάνει δέσμευση την σωτηρία των δασών. “Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει συνοδευτεί από παρόμοιες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το νορβηγικό κράτος ακολουθεί, τώρα, και πραγματοποιεί τις ίδιες απαιτήσεις, όταν πρόκειται για δημόσιες συμβάσεις .”

Αλλά, η ΜΚΟ Rainforest Foundation στη Νορβηγία δεν πιστεύει ότι το θέμα θα πρέπει να λήξει με τη Νορβηγία. Έχουν καλέσει άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, με τις οποίρς η νορβηγική κυβέρνηση προέβη σε κοινή δήλωση στην διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το 2014 για το θέμα της αποψίλωσης των δασών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τα τρία έθνη είπαν ότι θέλουν να “προωθήσουν εθνικές δεσμεύσεις που αποθαρρύνουν την αποψίλωση των δασών χωρίς αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δημοσίων συμβάσεων για  βιώσιμες πηγές αγαθών, όπως το φοινικέλαιο, η σόγια, το βόειο κρέας και το ξύλο”.  Με τη Νορβηγία τώρα να το πράττει, θέλουν και τα άλλα κράτη να εντείνουν την προσπάθεια.

Ενώ προφανώς η δέσμευση από τη Νορβηγία να σταματήσει τη συμβολή στην αποψίλωση των δασών σε όλο τον κόσμο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για κάθε κράτος, στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα για τα πράσινα διαπιστευτήρια της χώρας, δεδομένου ότι παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Νορβηγία πολύ καιρό τώρα έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων που βρέθηκαν στη Βόρεια Θάλασσα, και τώρα αυτές που βρίσκονται στη Θάλασσα του Μπάρεντς, που συνορεύουν με τον Αρκτικό Κύκλο.

Παρόλο που είναι ακόμα τόσο μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την καύση των ορυκτών καυσίμων, δεν έχει τόση σημασία αν προστατεύει μερικά τροπικά δάση, καθώς η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως τους καταστρέψει ούτως ή άλλως. Ωστόσο, αυτό, και η πρόσφατη ανακοίνωση ότι θέλει να πουλήσει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2025, είναι , τουλάχιστον, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.



Spread the love