Spread the love


Το Μόναχο ήταν δυστυχώς η επόμενη ευρωπαϊκή πόλη που έζησε τον τρόμο, όταν ένας ή περισσότεροι δράστες άνοιξαν πυρ σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της πόλης και σκόρπισαν κυριολεκτικά το θάνατο.

Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, καθώς η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia, όπου η αστυνομία επιβεβαίωσε πως τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων έχει τραυματιστεί.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε μιλώντας στον Τύπο ότι οι «έως και τρεις δράστες» διαφεύγουν τη σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται «σε όλη την πόλη του Μονάχου», όπου έσπευσαν να αναπτυχθούν ισχυρές δυνάμεις και εναέρια μέσα. Από τις έρευνες της αστυνομίας η πόλη θυμίζει φάντασμα και η αστυνομία καλεί τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στους δρόμους, ενώ όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν διακόψει τα δρομολόγια.

«Λέμε στους πολίτες του Μονάχου ότι υπάρχουν ένοπλοι που διαφεύγουν τη σύλληψη και είναι επικίνδυνοι», επισήμανε ο εκπρόσωπος. «Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους», στα σπίτια τους ή σε όποιο άλλο ακίνητο βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μέχρι στιγμής ουδείς εκ των δραστών δεν έχει καταστεί δυνατό να συλληφθεί», ανέφερε η αστυνομία του Μονάχου σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για τον εντοπισμό τους.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου να συνδέεται με την τρομοκρατία ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας νωρίτερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι (η επίθεση) συνδέεται με τρομοκρατία, αλλά δεν μπορούμε και να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ανέφερε στην ηλεκτρονική του έκδοση, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου, ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός. Αυτό ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ ακόμα είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το εάν τελικά ήταν ένας ή περισσότεροι οι δράστες.

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου σε βίντεο που κυκλοφόρησε τα τελευταία λεπτά, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται το Σάββατο στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση του ARD ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Στο Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αμέσως μετά την προσγείωσή του στη Νέα Υόρκη ζήτησε να επιστρέψει στην Γερμανία.

«Σοκαριστικά νέα από το Μόναχο. Η σκέψη μας είναι στα θύματα. Όχι εικασίες τώρα. Η Αστυνομία του Μονάχου κάνει σπουδαία δουλειά», έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Γκάμπριελ.

Την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στη Γερμανία και στον γερμανικό λαό, αλλά και τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση στο Μόναχο, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ στη γερμανική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του ΥΠΕΞ αναφέρει στα γερμανικά: «Was für ein Schock! Wir stehen solidarisch an der Seite#Deutschlands #München».



Spread the love