Spread the love


Η κατάχρηση συνταγογραφημένων χαπιών για τον πόνο μέσα από την συνταγογράφηση οπιοειδών, έχουν πάρει μορφή επιδημίας στις ΗΠΑ.

Ο «Εθνικός Κήρυκας», η εφημερίδα της ομογένειας στις ΗΠΑ συνομίλησε με τον διακεκριμένο ομογενή γιατρό, κ. Ηλία Τζανίδη, με έδρα το Μπρούκλιν, ειδικό στην εξάρτηση και στον εθισμό προσφέροντας θεραπεία σε πάνω από 4.000 ασθενείς, ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία και προβληματισμό θεωρώντας πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα την εξάπλωση των οπιοειδών χαπιών, την εξάρτηση και τον εθισμό σε αυτά, καθώς και τους θανάτους από υπερβολική δόση, θέματα που έχει επισημάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

«Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 2,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν κατάχρηση φαρμάκων μόνο τον περασμένο χρόνο. Πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες και το 1/3 ήταν από 12 έως 17 ετών. Το 2014 28.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πέθαναν από οπιοειδή χάπια.

Υπάρχουν άνθρωποι που αρχικά τους χορηγήθηκαν χάπια είτε λόγω κάποιας ασθένειας είτε για σύνδρομο πόνου με αποτέλεσμα να πάθουν εθισμό σε αυτά τα φάρμακα.

Αλλοι υποφέρουν από κάποια μορφή ψυχολογικής ασθένειας, όπως κατάθλιψη και άγχος και κάνουν κατάχρηση φαρμάκων επειδή προσπαθούν από μόνοι τους να θεραπεύσουν τα συμπτώματά τους.

Οποιες και αν είναι οι αιτίες που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους στον εθισμό και στην εξάρτηση στα οπιοειδή χάπια, όλοι τους έχουν ένα κοινό, τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα χορηγήθηκαν αρχικά από γιατρούς, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι οι γιατροί ευθύνονται για την επιδημία αυτή.

Πολύ συχνά οι γιατροί δέχονται τα πυρά και τις ευθύνες για τον εθισμό και την εξάρτηση των ανθρώπων. Εγώ προσωπικά αρνούμαι να το δεχθώ αυτό.

Κανένας γιατρός δεν ξυπνά το πρωί για να πάει δουλειά έχοντας στο μυαλό του πώς να κάνει κακό σε κάποιον ασθενή του. Αντιθέτως, ο γιατρός είναι αυτός που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τον πόνο του συνανθρώπου του», τονίζει χαρακτηριστικά ο γιατρός κ. Τζανίδης.

«Σταδιακά εγκρίθηκαν κανονισμοί που διέπουν το επάγγελμα καθιστώντας υπεύθυνους τους γιατρούς που δεν χορηγούσαν παυσίπονα σε επώδυνες επεμβάσεις ή σε ασθενείς που πονούσαν. Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο νόμος αυτός εγκρίθηκε από την ίδια κυβέρνηση που τώρα κατηγορεί και θεωρεί τους γιατρούς υπεύθυνους του προβλήματος.

Σε τελική ανάλυση, αν και κανένας γιατρός δεν θα πρέπει να γράφει υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων πόνου για έναν ασθενή χωρίς εποπτεία ή τακτική παρακολούθηση, είναι ο παραλήπτης αυτής της συνταγής, ο τελικός χρήστης ο οποίος θα πρέπει να είναι και υπεύθυνος για την ασφαλή αποθήκευση και χρήση του εν λόγω φαρμάκου.

Οι περισσότεροι από τους έφηβους και τους νέους που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχουν πεθάνει εξαιτίας μιας πρακτικής, ένα είδος πάρτι, που ονομάζεται «fishbowling», όπου παίρνουν δείγματα από όλα τα φάρμακα που οι γονείς τους ή παππούδες και γιαγιάδες μπορεί να λαμβάνουν, βάζουν όλα τα φάρμακα σε μια γυάλα και ο καθένας παίρνει μια χούφτα χάπια και τα καταπίνει.

Λόγω όσων έχουν δει στο Διαδίκτυο, «συμβουλές» που τους έχουν δοθεί από φίλους και άλλα Μέσα Ενημέρωσης πιστεύουν ότι αν πάρουν ναρκωτικά μαζί με άλλα φάρμακα θα νιώσουν ακόμη καλύτερα, δυστυχώς όμως πολλές φορές με θανατηφόρες συνέπειες.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε γιατρός είναι η εξισορρόπηση όλων των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για έναν συγκεκριμένο ασθενή, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αλληλεπίδραση των φαρμάκων και οι παρενέργειες.
Από τον Μάρτιο του 2016 κάθε γιατρός στην πολιτεία της Νέας Υόρκης υποχρεώθηκε να αγοράσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης μέσω του οποίου θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα φάρμακα που χορηγεί.

Αν και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει κάπως στην υπερσυνταγογράφηση χαπιών θεωρώ ότι οι γονείς είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο απ’ όλους τα ίδια τους τα παιδιά και να είναι πιο προσεκτικοί στα φάρμακα που τους χορηγούνται», καταλήγει ο ιατρός κ. Τζανίδης.

Του Μιχάλη Κακιά από το ekirikas.com



Spread the love