Spread the love


Ένας σάκος συλλογής σεληνιακών πετρωμάτων πουλήθηκε από τη NASA, η οποία τώρα αρνείται να τον παραδώσει, με τον αγοραστή να κάνει μήνυση και να ζητά το δίκιο του.

Ένας κωδικός λάθος ήταν αρκετός για να βγάλει στο «σφυρί» η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ένα σπάνιο κειμήλιο από την κατάκτηση της Σελήνης για μόλις 995 δολάρια. Συγκεκριμένα πούλησε ένα σάκο που είχε χρησιμοποιηθεί το 1969 στην πρώτη αποστολή στη Σελήνη για συλλογή πετρωμάτων από τον δορυφόρο της γης. Στο σάκο οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν είχαν μαζέψει 20 κιλά πετρώματα τα οποία έφεραν στη γη. Κι όμως αυτό το σπάνιο εξάρτημα (το οποίο έχει ακόμη σεληνιακή σκόνη κολλημένη στο εσωτερικό του, κάτι που το καθιστά απίστευτα πολύτιμο), πουλήθηκε στη συλλέκτρια Nancy Carlson για ένα αστείο ποσό.

NASA

Ακόμη πιο αστείο βέβαια είναι ότι η NASA πήρε είδηση το λάθος της όταν η κ. Carlson έστειλε πίσω τον σάκο ώστε να επιβεβαιώσει η υπηρεσία την αυθεντικότητα του. Τότε, όταν οι ειδικοί κατάλαβαν τι είχαν κάνει, τον κράτησαν και ξεκίνησαν δικαστική μάχη για να ακυρωθεί η πώληση, δηλώνοντας πως ο σάκος είναι «ανυπολόγιστης αξίας εθνικό κειμήλιο»!

Από την πλευρά της η κ. Carlson ξεκίνησε δική της προσφυγή στη δικαιοσύνη, ζητώντας να της επιστραφεί ο σάκος που τον αγόρασε απόλυτα νόμιμα και σε…τιμή ευκαιρίας.

NASA

Το συγκεκριμένο κειμήλιο όμως της διαστημικής περιπέτειας φαίνεται ότι «τραβά» τις περιπέτειες σαν μαγνήτης, καθώς το 2005 είχε κλαπεί, αυτή τη φορά από ένα υψηλόβαθμο υπάλληλο της NASA στο Κάνσας, ο οποίος αφαιρούσε τέτοια σπάνια εξαρτήματα από τις αποθήκες της διαστημικής υπηρεσίας και τα πουλούσε στο διαδίκτυο. Όταν ανακαλύφθηκε η δράση του, ο σάκος βρέθηκε στο γκαράζ του, έχοντας μόλις γλυτώσει την εκποίηση.

Όσο για το λάθος της πώλησης του; Αυτό οφείλεται πως του είχε δοθεί ένας ίδιος κωδικός με ένα άλλο εξάρτημα, το οποίο πράγματι προοριζόταν για πώληση.



Spread the love