Spread the love


Το πιο κοσμικό κράτος στην Ευρώπη είναι η Γαλλία με πλήρη αποσύνδεση πολιτείας και θρησκειών. Τόσο, που φέτος συζητάνε να απαγορεύσουν σουν τις χριστουγεννιάτικες φάτνες!

Μπορεί να μπει μια φάτνη σε δημόσιο χώρο ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση; Και αν μπει, αυτό θα θεωρηθεί μια μορφή θρησκευτικής προπαγάνδας; Αυτό το ερώτημα απασχολεί αυτή τη περίοδο το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας.

Το θέμα δεν είναι απλό καθώς η Γαλλία έχει μεγάλη παράδοση στον διαχωρισμό Εκκλησιών και θρησκειών από το κράτος, μια παράδοση που κρατά από τη Γαλλική Επανάσταση. Μάλιστα είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που στο δημόσιο σχολείο δεν γίνεται κάνενα μάθημα θρησκευτικών.

Έτσι, φέτος μια αντιπαράθεση μεταξύ κοσμικών και εκκλησιαστικών κύκλω,ν έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο καθώς αμφισβητήθηκε η τοποθέτηση φατνών την περίοδο των Χριστουγέννων σε διάφορα δημαρχεία. Καθώς αυτό θεωρήθηκε ότι αναμιγνύει το κράτος (τα δημόσια κτήρια) με την θρησκεία, κάτι που απαγορεύει νόμος του 1905.

Η αντιπαράθεση έφθασε σε περιφερειακά δικαστήρια, τα οποία όμως έβγαλαν αντιφατικές αποφάσεις, και έτσι τώρα έχει κληθεί το ανώτατο δικαστήριο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, κάτι βέβαια που δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία, αν η απόφαση μιλά για απαγόρευση του στολισμού.

Πάντως η ειδική εισηγήτρια του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράμμισε την Παρασκευή ότι ο νόμος του 1905 δεν απαγορεύει τις φάτνες στα δημόσια κτίρια παρά μόνο αν πρόκειται για «ένδειξη αναγνώρισης μιας λατρείας».

Σύμφωνα με την Ορελί Μπρετονό, οι φάτνες επιτρέπεται να τοποθετηθούν εφόσον αποτελούν τμήμα του εορταστικού στολισμού για τα Χριστούγεννα.

Δεν πρέπει όμως τόνισε η ίδια, να συνοδεύονται από καμία «υπόνοια θρησκευτικού προσηλυτισμού», αλλά να διατηρούν «τον χαρακτήρα μιας πολιτισμικής εκδήλωσης».

Φάτνες

Η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και θα προστεθεί σε μια σειρά από σχετικές αποφάσεις που ταλαιπωρούν τη Γαλλία τον τελευταίο καιρό. Π.χ. ενώ έχει απαγορευθεί η  μπούρκα, το ίδιο δικαστήριο απέρριψε την απαγόρευση του μπουρκίνι (της ολόσωμης φόρμας που φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες στην παραλία), μια απόφαση που είχε παρθεί σε τοπικό επίπεδο πάλι από δήμους.

Φάτνες



Spread the love