Spread the love


Πρόσφατος θάνατος της 26χρονης Νεοζηλανδής Warriena Wright σε ραντεβού με τον νεαρό Gable Tostee που γνώρισε μέσω του Tinder.

Αυτό έχει φέρει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης το θέμα της αμφιλεγόμενης ασφάλειας της εν λόγω διαδικτυακής και πολύ δημοφιλούς εφαρμογής.

tinder-app

Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση θανάτου που κατέληξε, τελικά, στην αθώωση του 30χρονου άνδρα από το Κουίνσλαντ μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το ABC.

Συγκεκριμένα, το ζευγάρι ύστερα από επικοινωνία στο Tinder συναντήθηκε για πρώτη φορά από κοντά στο διαμέρισμα του κ. Tostee, όπου μετά από σεξουαλική επαφή κατέληξαν να μαλώνουν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο κ. Tostee μάλιστα είχε βιντεοσκοπήσει κρυφά μέρος της συνάντησής τους, με το βίντεο να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο-«κλειδί» για τη διερεύνηση της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια και ύστερα από λεκτική απειλή και χειροδικία εκ μέρους του κ. Tostee, η 26χρονη πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος.

Οι ένορκοι, ωστόσο, έκριναν μη ένοχο τον 30χρονο, με την ετυμηγορία να βασίζεται στο γεγονός ότι η κίνηση της κ. Wright ήταν αδύνατο να προβλεφθεί και δεν μπορούσε να θεωρηθεί άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του κ. Tostee.

Στη φωτό στην αρχή του άρθρου, ο 30χρονος Gable Tostee, εξερχόμενος από το δικαστήριο, ύστερα από την ετυμηγορία που τον έκρινε αθώο για το θάνατο της ερωτικής του συντρόφου, Warriena Wright, που γνώρισε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Tinder. Φωτογραφία: AAP/Dave Hunt

Ανεξάρτητα από την κατάληξη της υπόθεσης, το γεγονός είναι πως έφερε εκ νέου στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την ανησυχία που εκφράζεται από πολλούς σχετικά με το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το Tinder, για τη γνωριμία ερωτικών συντρόφων.

Στη διαδικτυακή αγορά υπάρχουν διάφορες εφαρμογές γι’ αυτό το σκοπό, ωστόσο η πιο δημοφιλής με διαφορά αναδεικνύεται το Tinder.

maxresdefault

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία σε θέματα καταναλωτών, Roy Morgan Research, ένας στους δέκα Αυστραλούς ηλικίας 18-24 ετών, χρησιμοποίησε το Τinder το 2015, ενώ παγκοσμίως λέγεται πως συγκεντρώνει περίπου 50 εκατομμύρια χρήστες.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την εν λόγω εφαρμογή, ίσως η καταλληλότερη παρομοίωση είναι αυτή της… διαδικτυακής «προξενήτρας»!

Ο τρόπος χρήσης είναι εξαιρετικά απλός, ενώ το μοναδικό προαπαιτούμενο είναι η πρόσβαση στο ίντερνετ και να έχει κανείς λογαριασμό στο Facebook. Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται απλώς να «κατεβάσουν» το λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που βρίσκονται στη σελίδα του χρήστη στο Facebook για να δημιουργήσει το προφίλ του στο Tinder. Αργότερα, βέβαια, μπορεί κανείς να προσθέσει και επιπλέον πληροφορίες που επιθυμεί να εμφανίζονται στο προφίλ του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τίποτα σχετικό με τη χρήση της εφαρμογής Tinder δεν πρόκειται να εμφανιστεί στη σελίδα κάποιου στο Facebook και, επομένως, ακόμη και οι πιο διακριτικοί ή ντροπαλοί χρήστες δεν έχουν λόγο να φοβούνται.

Στη συνέχεια, η εφαρμογή συνδέει τον χρήστη με βάση την τοποθεσία του και τις προτιμήσεις του με πιθανούς συντρόφους που το έξυπνο λογισμικό υπολογίζει ότι μπορεί να αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι -match- για τον χρήστη.

636024241693045891-456922923_tinder-600x338-e1439412008227

Από εκεί και πέρα αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης και προσωπικής επιλογής. Άνδρες και γυναίκες φαίνεται ότι περνάνε ώρες προσπερνώντας φωτογραφίες προτεινόμενων συντρόφων.

Όποτε βρίσκουν κάποιον που τους αρέσει, μπορούν να το δηλώσουν με το πάτημα ενός «like» , όπως ακριβώς στο Facebook, και εάν το «άλλο τους μισό» συναινέσει ενεργοποιείται πλέον η δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Φυσικά, ο τελικός σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι τα δύο άτομα που ήρθαν σε επικοινωνία μέσω του Tinder να γνωριστούν και να συναντηθούν από κοντά.

Όπως αναφέρει η ειδική σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας Susan McLean, παρ’ ότι ξεκίνησε ως μέσο για ραντεβού της «μιας βραδιάς», η εφαρμογή έχει πλέον εξελιχθεί με ορισμένες περιπτώσεις γνωριμιών να καταλήγουν σε γάμο.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές στις γνωριμίες μέσω Tinder σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές που λαμβάνουν χώρα σε κάποια νυχτερινή έξοδο, δεδομένου ότι μέσω Ίντερνετ δεν είναι δυνατό να διαβάσει κάποιος τη γλώσσα του σώματος.

«Εάν κάποιος συμπεριφέρεται περίεργα σε κάποιο μπαρ, μπορείς εύκολα να φύγεις […]

«Υπάρχουν αναμφισβήτητα περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα επίθεσης ή κακομεταχείρισης κατόπιν γνωριμίας μέσω αυτών των εφαρμογών» λέει η κ. McLean.

tinder

Ορισμένα από τα αυτονόητα, αλλά απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που προτείνονται σε χρήστες του Tinder είναι να προτιμούν πάντοτε συναντήσεις σε δημόσιους χώρους, να ενημερώνουν προηγουμένως κάποιον συγγενή ή φίλο για το πού θα βρίσκονται, να αποφεύγουν να μπουν στο αμάξι κάποιου που δεν γνωρίζουν καλά ειδικά στην πρώτη συνάντηση και, φυσικά, να μη μοιράζονται χωρίς δεύτερη σκέψη προσωπικά δεδομένα όπως τη διεύθυνση κατοικίας τους ή το τηλέφωνό τους.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε είδους μέσου κοινωνικής δικτύωσης, η απάντηση στο ερώτημα της ασφάλειας δεν καθορίζεται από το μέσο αυτό καθεαυτό, αλλά μάλλον από τον τρόπο χρήσης του.

Παρόμοια είναι και η άποψη της Δρ. Lauren Rosewarne από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης: «Όπως ακριβώς πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός όταν δίνει το νούμερό του σε κάποιον που γνώρισε σε ένα ανυποψίαστο μέρος, όπως ένα self-service πλυντήριο ρούχων ή στη βιβλιοθήκη, δεν πρέπει να είμαστε λιγότερο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε το Tinder».

Η ειδικός υποστηρίζει, επίσης, ότι οι «ιστορίες τρόμου» σε διαδικτυακές γνωριμίες έχουν λάβει δυσανάλογη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης συγκριτικά με τη συχνότητα των περιστατικών.

«Επενδύουν στο φόβο που ήδη υπάρχει στο κοινό, όμως στην πραγματικότητα [τέτοια περιστατικά] συμβαίνουν σπάνια.

«Πρόκειται απλώς για μια αντανάκλαση της πραγματικής ζωής. Στην πραγματική ζωή κανείς δεν κάνει έλεγχο ποινικού μητρώου για ένα άτομο που γνώρισε σε κάποιο μπαρ» λέει χαρακτηριστικά η κ. Rosewarne.

Με πληροφορίες και φωτό από το neoskosmos.com

 



Spread the love