Spread the love


Δολοφόνησαν εν ψυχρώ τη βασίλισσα του καρναβαλιού

Βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία μιας 33χρονης γυναίκας.

Η άτυχη γυναίκα που δολοφόνησαν είχε μάλιστα επιλεγεί να είναι η φετινή «Βασίλισσα του Καρναβαλιού» της Βραζιλίας.

Ο λόγος για τη Πάολα Σέρπα Σεβέρο, χορεύτρια σάμπα, την οποία δολοφόνησαν όσο περίμενε να τελειώσει η 7χρονη κόρη της το μάθημα μουσικής που είχε.

https://youtu.be/Km9XOfhyHsc

Η σκοτεινή πλευρά της μεγαλύτερης γιορτής του πλανήτη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο

Τo Φεγγάρι που ξεπροβάλλει στον ουρανό της «Cidade Μaravilhosa», της «Θαυμαστής Πόλης», έχει δύο όψεις, σαν τον θεό των Ρωμαίων Ιανό. Από τη μια, η λαμπερή πλευρά, αυτή που φωτίζει το διάσημο Καρναβάλι του Ρίο, το μεγαλύτερο πάρτι στον πλανήτη. Για χάρη του κάθε Φεβρουάριο περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι χορεύουν στους δρόμους με τους ξέφρενους ρυθμούς της σάμπα. Στην άλλη, στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, κινείται ο αθέατος κόσμος του οργανωμένου εγκλήματος. Δίπλα στον καρναβαλικό διονυσιασμό, έμποροι ναρκωτικών πουλάνε κοκαΐνη για λίγα ευρώ και ανήλικες πόρνες παζαρεύουν σεξουαλικές υπηρεσίες με μεθυσμένους τουρίστες. Και το χειρότερο:ακόμη και οι σχολές της σάμπα είναι διατεθειμένες να «χορέψουν» ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι παράνομων δραστηριοτήτων προκειμένου να κερδίσουν την «προστασία» και την εύνοια των νονών του οργανωμένου εγκλήματος.

«Ηπόλη του Θεού» της διάσημης ταινίας του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Φερνάντο Μεϊρέγες διοργανώνει αυτές τις ημέρες άλλο ένα Καρναβάλι. Η σχολή της σάμπα Σαλγκέιρο θα υπερασπιστεί τον τίτλο της νικήτριας της περυσινής μεγάλης παρέλασης, με τη φιλοδοξία να υποσκελίσει τη σχολή Μπέιζα Φλορ, που έχει κερδίσει τις πέντε από τις έξι προηγούμενες χρονιές.

Η ατμόσφαιρα έχει ηλεκτριστεί από τις φήμες ότι η Μπέιζα Φλορ δεν οφείλει τις νίκες της μόνο στα καλλίγραμμα κορίτσια με τις φανταχτερές στολές. Η εφημερίδα «Γκλόμπο» αποκάλυψε ότι «νονοί» του υποκόσμου, εις εκ των οποίων φέρεται να είναι και ο ίδιος ο πρόεδρος της σχολής Ανίσιο Αμπράο Ντέιβιντ δωροδοκούσαν τους κριτές υπέρ της Μπέιζα Φλορ και κέρδιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το παράνομο στοίχημα για τον τελικό νικητή.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις 100 σχολές σάμπα που διεκδικούν κάθε χρόνο την εύνοια των 40 κριτών του Σαμπαδρομίου είναι τόσο μεγάλος ώστε πολλές φορές η κατάσταση εκτραχύνεται επικίνδυνα, κάτω από το ιλαρό βλέμμα και τις ευλογίες του «Βασιλιά Καρνάβαλου», του Αρχοντα της Αταξίας.

Μια από τις πιο παλιές και διάσημες σχολές σάμπα, η Μανγκέιρα, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας άλλης φήμης, ότι ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι η σχολή, που έχει την έδρα της στην ομώνυμη φαβέλα του Ρίο, απέκτησε νέο «αφεντικό». Εδώ και αρκετό καιρό στην περιοχή της Μανγκέιρα δραστηριοποιείται ο πιο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών της Βραζιλίας Λουίς Φερνάντο ντα Κόστα, γνωστός με το παρατσούκλι «Φερναντίνιο Μπέιρα Μαρ», δηλαδή «Φερναντίνιο της παραλίας».

Έχοντας περάσει 17 χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένος για εμπόριο όπλων και κοκαΐνης, ο «Παραλίας» είναι το αφεντικό της «Κόκκινης Διοίκησης», της ομάδας των ενόπλων που λυμαίνεται τη φαβέλα της Μανγκέιρα, πουλώντας ναρκωτικά και «προστασία».

Όταν έφθασε στα χέρια της αστυνομίας ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έδειχνε μουσικούς της σχολής Μανγκέιρα, μαζί με τον πρώην πρόεδρό της Πέρσιβαλ Πιρές, να χορεύουν στη δεξίωση του γάμου του Ντα Κόστα, οι Αρχές έστειλαν τελεσίγραφο στους ιθύνοντες: ή κόβετε κάθε δεσμό με τον «Παραλία» ή σας κλείνουμε τη σχολή. «Το σύμβολο μιας σχολής σάμπα είναι ο πρόεδρος της και όταν αυτός παρευρίσκεται στον γάμο του πιο διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών τότε είναι λογικό, με τη σειρά μας, να υποπτευόμαστε παράνομες δοσοληψίες μεταξύ τους, όπως ξέπλυμα χρημάτων» λέει ο Μάριο Κάλντας, αξιωματικός της αστυνομίας ο οποίος ερευνά την υπόθεση.

Μετά την Ταϊλάνδη, η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό πορνείας ανηλίκων: η UΝΙCΕF υπολογίζει ότι περισσότερα από 500.000 παιδιά εργάζονται στη βιομηχανία λευκής σαρκός, που φτάνει στο ζενίθ της δραστηριότητάς της στο Καρναβάλι. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ειδικά τις ημέρες αυτές» λέει ο επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος για την πάταξη της παιδικής πορνείας Σίδνεϊ Αλβες.

«Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά εμείς εξακολουθούμε να μην έχουμε δουλειά.Αναγκαζόμαστε να βγάζουμε τα προς το ζην πουλώντας το κορμί μας» λέει μια νεαρή πόρνη, ονόματι Κάρλα. Δηλώνει 28 ετών, παρ΄ όλο που φοράει σιδεράκια στα δόντια και μοιάζει πολύ νεότερη.

«Η πόλη του Θεού» σε αριθμούς

Τη δεκαετία 2000-2009, 14 άνθρωποι που συνδέονταν με διάφορες σχολές σάμπα βρέθηκαν δολοφονημένοι. Η βραζιλιάνικη αστυνομία δεν κατάφερε να διαλευκάνει καμία από τις δολοφονίες αυτές και όλες οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο.

Από το 1995, οι δολοφονίες στο κρατίδιο του Ρίο έχουν ξεπεράσει τις 6.000 τον χρόνο. Ο δείκτης ανθρωποκτονιών ανέρχεται σε 37,73 ανά 100.000 άτομα ετησίως (η Αθήνα έχει δείκτη 2,05 ανά 100.000)

Στις συμπλοκές που έγιναν στο Ρίο καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2007 αντιστοιχούσαν, κατά μέσοω όρο, 41,6 νεκροί πολίτες για κάθε αστυνομικό. 1.303 ληστείες και 80 δολοφονίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού του 2008. Πάνω από 100 αλλοδαποί τουρίστες έπεσαν θύματα ληστείας κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού του 2009, 20% περισσότεροι σε σχέση με τη φιέστα του 2008.

Πάνω από 28.000 αστυνομικοί (σχεδόν το 19% του αστυνομικού σώματος της χώρας) θα απασχοληθούν στους δρόμους του Ρίο κατά τη διάρκεια του εφετινού Καρναβαλιού.

Το 2006 το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι ο ημερήσιος δείκτης ανθρωποκτονιών σε όλη τη χώρα ανέρχεται στους 150 ανθρώπους, καθιστώντας τη Βραζιλία τη δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα της Νότιας Αμερικής, μετά τη Βενεζουέλα.

Διαβάστε περισσότερα για το Βραζιλιάνικο Καρναβάλι στο wikipedia.org

Διαβάστε πληροφορίες για τις απόκριες στο wikipedia.org



Spread the love