Spread the love


Σύλληψη του επικεφαλή της «Samsung» για διαφθορά

Σύλληψη του επικεφαλή της Samsung Τζέι Λι σε σχέση με το οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη Νότιο Κορέα και αγγίζει την ίδια την πρόεδρο.

Η σύλληψη αυτή αποτελεί νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών στον κόσμο.

Ο 48χρονος Λι, γόνος της πιο πλούσιας οικογένειας στη Νότια Κορέα, θα παραμείνει κρατούμενος μετά την σύλληψη τουγια 20 μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Δείτε πληροφορίες για την Νότι Κορέα στο wikipedia.org

Η εισαγγελία μετά την σύλληψη κατηγορεί τον Λι ότι δωροδόκησε με συνολικά 36,42 εκατομμύρια δολάρια την Τσόι Σουν-σιλ, έμπιστη φίλη της προέδρου Παρκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο Λι, που ανέλαβε την προεδρία του ομίλου μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2014, κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση χρημάτων και ψευδορκία.

Οι εισαγγελείς μετά την σύλληψη του επικεφαλή ερευνούν αν η υποστήριξη της Samsung προς εταιρείες και ιδρύματα της Τσόι ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση του 2015 της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

Δείτε το site της sumsung

Η Παρκ παραμένει στη θέση της προέδρου, όμως χωρίς να έχει καμία εξουσία, μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της Νότιας Κορέας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία.

Η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε χρήματα, όμως έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση.

Η έμπιστη φίλη της προέδρου κατηγορείται ότι εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Αυτό που εξετάζει η εισαγγελία είναι εάν η στήριξη της Samsung σε ιδρύματα και μια εταιρεία την οποία υποστήριζε η Τσόι συνδεόταν με την απόφαση του εθνικού συνταξιοδοτικού φορέα να υποστηρίξει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση των Samsung C&T Corp και Cheil Industries Inc.

Τον προηγούμενο μήνα, δικαστήριο της Σεούλ είχε απορρίψει το πρώτο αίτημα της εισαγγελίας για ένταλμα σύλληψης του επικεφαλής της Samsung. Η σύλληψη του Λι θα είναι πολύ βαρύ πλήγμα για τη Samsung- το γόητρο της οποίας έχει πληγεί ούτως ή άλλως βαριά από το «φιάσκο» των Galaxy Note 7- που θα αποτελέσει εμπόδιο στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, όπως νέες επενδύσεις κ.α.

 



Spread the love