Spread the love


Έτσι μας παρακολουθούσαν μέσω της τηλεόρασης μας

Επτά χρόνια μετά την Τσέλσι Μάνινγκ και τέσσερα χρόνια μετά τον Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας βρίσκονται αντιμέτωπες με άλλη μία κρίση, που δείχνει να είναι πολύ σοβαρή.

Η ιστοσελίδα Wikileaks δημοσιοποίησε 8.761 εσωτερικά έγγραφα της CIA που αφορούν το πρόγραμμά της για χακαρίσματα.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του site, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», αυτή η διαρροή είναι το πρώτο κομμάτι μιας νέας σειράς αποκαλύψεων για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Θεωρείται πιθανόν η Wikileaks να έχει στην κατοχή της δεκάδες χιλιάδες φακέλους. Ακόμα και κυβερνοόπλα της CIA.

Μεταξύ των εκρηκτικών αποκαλύψεων είναι ότι η CIA, σε συνεργασία με άλλες αμερικανικές αλλά και ξένες μυστικές μπόρεσε να σπάσει την κρυπτογράφηση σε δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatApp, το Telegram και το Signal.

Η CIA φέρεται να χρησιμοποιούσε κακόβουλο λογισμικό, σχεδιασμένο να προσβάλλει προϊόντα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Samsung.

Έτσι μπορούσε να «εισβάλλει» σε έξυπνες τηλεοράσεις και να τις μετατρέπει σε μικρόφωνα, καταγράφοντας τις συνομιλίες όσων βρίσκονταν γύρω τους, ενώ προέβαινε σε υποκλοπές δεδομένων, μηνυμάτων και ηχητικών αρχείων από συσκευές με λειτουργικό σύστημα IOS και Android.

Ένα πρόγραμμα, γνωστός ως Weeping Angel (Άγγελος που κλαίει), είχε αναπτυχθεί ώστε να «καταλαμβάνει» έξυπνες τηλεοράσεις Samsung και ενώ έδειχναν ότι είναι κλειστές, στην πραγματικότητα ηχογραφούσαν συζητήσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα προγράμματα παρακολούθηση αφορούσαν μόνο υπόπτους για τρομοκρατία ή και απλούς πολίτες.

Ο «Άγγελος που κλαίει» και ο «Πτεροδάκτυλος»

Η επιλογή των ονομάτων των προγραμμάτων της CIA έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το «Weeping Angel» (Άγγελος που κλαίει) είναι εμπνευσμένο από την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC «Ντόκτορ Χου».

Οι άγγελοι που έκλαιγαν ήταν ανθρωποειδή αγάλματα με φτερά που είχαν την ικανότητα να κινούνται με τεράστιες ταχύτητες και τρέφονταν με χρονική ενέργεια. Όταν έπεφτε πάνω τους το ανθρώπινο μάτι, πάγωναν σαν αγάλματα.

Όπως αναφέρεται στα απόρρητα έγγραφα, η ανάπτυξη του προγράμματος δεν ήταν τόσο εύκολη, καθώς όταν το λογισμικό στελνόταν σε μια έξυπνη τηλεόραση, η οποία ήταν συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, άναβε ένα μπλε φωτάκι LED στο πίσω μέρος της, ακόμα και όταν φαινομενικά η τηλεόραση είχε κλείσει – κάτι που θα μπορούσε να υποψιάσει τον ιδιοκτήτη της συσκευής πω κάτι ύποπτο συνέβαινε.

Όπως λέγεται, οι τεχνικοί της CIA προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα τον Ιούνιο του 2014 μαζί με Βρετανούς της MI5 προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη τεχνολογική πρόκληση: να μπορούν να καταγράφουν βίντεο και φωτογραφίες μέσω της έξυπνης αυτής τηλεόρασης.

Από το 2015 είχαν εκφραστεί ανησυχίες ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις είχαν την ικανότητα να «κατασκευάσουν», όμως τώρα οι αποκαλύψεις της Wikileaks το επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας.

Δείτε το site του Wikileaks

Δείτε το site της CIASpread the love