Spread the love


Στα τάρταρα η δημοτικότητα του Τραμπ μετά το φιάσκο με το Obamacare

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα αποσύρει το Obamacare, το σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.και το οποίο ο ίδιος θεωρούσε μη βιώσιμο και αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Αλλά η αποτυχία του την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να περάσει την «αντιμεταρρύθμιση» στην υγεία φαίνεται ότι δυσαρέστησε έντονα τους ψηφοφόρους του, αφού σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Gallup από τις 24-26 Μαρτίου, η δημοτικότητά του κατρακύλησε στο 36%, το χαμηλότερο ποσοστό αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ κυμαίνονταν γύρω στο 46% κατά τις ημέρες της ορκωμοσίας του -τα χαμηλότερα για νέο πρόεδρο από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία στη χώρα.

Το χαμηλότερο ποσοστό που είχε καταγράψει δύο φορές ο Μπαράκ Ομπάμα -μία το 2011 και μία το 2014- ήταν 38%.

Τα ποσοστά αποδοχής των προέδρων παρουσιάζουν συχνά διακυμάνσεις και εξαρτώνται απ’ το χειρισμό εθνικών κρίσεων, τον αντίκτυπο πολιτικών σκανδάλων και των νομοσχεδίων που περνούν στο Κογκρέσο.

Αλλά και σε μια άλλη δημοσκόπηση που έκανε το Πανεπιστήμιο Quinnipiac πριν την απόπειρα ανάκλησης του Obamacare ο Τραμπ φάνηκε να χάνει την υποστήριξη ομάδων που τον είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το 52% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν εγκρίνουν τη δουλειά του Τραμπ, από 45% τον περασμένο μήνα.

Ενώ σχεδόν οι μισοί απ’ όσους συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση -48%- θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι λιγότερο έντιμος απ’ τους περισσότερους προκατόχους του.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος έπιασε το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής του – 25%- στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το Ινστιτούτο Gallup αναφέρει ότι με εξαίρεση τον Ρίτσαρντ Νίξον όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ που είχαν πέσει στο 36% ή κάτω απ’ αυτό είδαν αργότερα μέσα στο χρόνο τη δημοτικότητά τους να αυξάνει.

 



Spread the love