Spread the love


Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι εξασφαλίζει ποσοστό 62% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι ποσοστού 38% της προεδρικής υποψηφίου της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι εξασφαλίζει ποσοστό 62% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι ποσοστού 38% της προεδρικής υποψηφίου της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν.

Δείτε την Λε Πεν στο Facebook και το Twitter

Το ποσοστό αυτό, είναι αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης (Elabe poll) για την τηλεόραση BFM TV.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αυτής, δημοσιοποιήθηκε σήμερα και διενεργήθηκε μετά την τελευταία τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Άλλη δημοσκόπηση από το Odoxa δείχνει ότι 1/4 των ψηφοφόρων θα επιλέξει την αποχή, πολλοί εκ των οποίιων προέρχονται από τον χώρο της αριστεράς. Η αποχή στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα καταγράψει ρεκόρ, θα είναι η μεγαλύτερη από το 1965. Το 1/3 των ψηφοφόρων του Μελανσόν τάσσεται κατά της Λεπέν αλλά και του Μακρόν.

Δείτε τον Μακρόν στο Facebook και το Twitter

Ανήκουν στα “άκρα” ένας στους πέντε

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί μία άλλη δημοσκόπηση η οποία παρουσιάζει τους Γάλλους ψηφοφόρους να είναι μεταξύ των πιο πολωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν στους πέντε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ακραίο» και μόνο περίπου το ένα τρίτο «κεντρώο».

Η δημοσκόπηση του Bertelsmann Foundation έδειξε επίσης ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας μεταξύ των Γάλλων για την πορεία της χώρας, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος.

Το 20% των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρούν τους εαυτούς τους είτε ακροδεξιούς είτε ακροαριστερούς, με το 14% να δηλώνει ακροδεξιό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Μάρτιο σε 11.021 ανθρώπους. Το ποσοστό των ψηφοφόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη που δηλώνει ότι ανήκει σε ένα από αυτά τα δύο άκρα είναι μόλις 7%.

Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του κεντρώο, σε σύγκριση με το 62% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από αυτούς, το 21% απάντησε ότι ανήκει στην κεντροαριστερά και το 15% στην κεντροδεξιά.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης την ευρεία δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Μόνο το 4% των ακροδεξιών ψηφοφόρων και το 16% των ακροαριστερών δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, υπάρχει μεγάλη στήριξη στην παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ και την ευρωζώνη μεταξύ των ακροαριστερών, των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Μόνο οι ακροδεξιοί επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ένωση και το ενιαίο νόμισμα.



Spread the love