Spread the love


Το Μαρόκο πρωτοπορεί κατασκευάζοντας 100% οικολογικά τζίν. Επιβίωσε από αλλεπάλληλες αλλαγές στη μόδα αλλά παρά τον ανταγωνισμό το ταπεινό ντενίμ είναι εδώ για να μείνει.

84 εκθέτες από 19 χώρες πήραν μέρος στην έκθεση «Denim Premier Vision 2017» στο Παρίσι είναι ένα μεγάλο γεγονός όπου συναντώνται εκπρόσωποι του τομέα από όλες χώρες.

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης R-Evolution επελέγη για να υπογραμμιστούν τα νέα πεδία έμπνευσης της μόδας που θα δημιουργήσουν το ντεμίμ του μέλλοντος.

Το Μαρόκο, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αφρικανική κλωστοϋφαντουργία είχε ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στη φετινή έκθεση. Το 13% των εκθετών από τις καλύτερες εταιρείες του Μαρόκου επελέγησαν από το κέντρο προώθησης εξαγωγών «Maroc Export». Κατασκευαστές αξεσουάρ και ενδυμάτων είναι μέλη του συνεταιρισμού Moroccan Deniem Cluster MDC που ιδρύθηκε το 2015.

Δείτε το site του Maroc Export

Ο Σερζ Σουσανά είναι πρόεδρος του μαροκινού συνεταιρισμού παραγωγών ντεμίμ υφάσματος: «Ο μαροκινός συνεταιρισμός έχει δύο στόχους: να προχωρήσει και να αναβαθμίσει την παρουσία των μαροκινών προϊόντων σε διεθνείς αγορές όπου δεν έχουν παρουσία σήμερα. Κατά δεύτερον, αναζητώντας λύσεις δημιουργήσαμε ένα κύτταρο καινοτομίας και ανάπτυξης για να γίνει η βιομηχανία λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον».

Ακολουθώντας καινοτόμες στρατηγικές για την προώθηση των υφασμάτων, οι παραγωγοί τζιν στο Μαρόκο στρέφονται στην πράσινη ανάπτυξη. Η ομάδα NewWash δημιούργησε την ετικέτα “Koala”, μια νέα σειρά τζιν ρούχων για την οποία χρησιμοποιείται καινοτόμες τεχνολογίες. Η περιβαλλοντική ευθύνη είναι πρώτη τους προτεραιότητα για να παραχθούν βιώσιμα προϊόντα.

Ο Ζακαρία Γκάτας εκπροσωπεί την εταιρεία NEW WASH:

«Σε αυτή την έκθεση παρουσιάσαμε μαι συλλογή που σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση, μια συλλογή που χρησιμοποιεί οικολογικούς τρόπους πλυσίματος, σύμφωνα με τις καινοτόμες τεχνολογίες, και άρα έχουμε να κάνουμε με οικολογική καινοτομία».

Η κατασκευή τζιν είναι από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες. Προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την παραγωγή καθαρών ντεμίμ υφασμάτων, η Μαροκινή Υπηρεσία για την Ανάπτυξη των Επενδύσεων (AMDI), σε συνεργασία με τον Γάλλο σχεδιαστή Φρανσουά Ζιρμπώ δημιούργησαν το πρότζεκτ “Cleaning the Planet” μια συλλογή που προτείνει λύσεις 100% οικολογικές, μέσω ανακύκλωσης ντεμίμ με τη χρήση τεχνολογίας laser.

Η Μαριτέ Ζιρμπώ είναι πρόεδρος της εταιρείας «MADE-LANE»:

«Το Μαρόκο συνειδητοποίησε πως έπρεπε κάτι να κάνει κατά τη διάρκεια της Cop22. Αυτό το πρότζεκτ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το Κλίμα, είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων που έγιναν εκεί και επιπλέον εκεί είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πολλά πράγματα με τα μηχανήματα laser και πιστεύω πως ανταποκρίθηκαν αμέσως».

Ο Ρολάν Μπωμανουάρ, πρόεδρος της εταιρείας GROUP BEAUMANOIR εξηγεί γιατί επιλέγουν το Μαρόκο για συνεργασία: «Συνεργαζόμαστε με το Μαρόκο από το 1995, διότι το Μαρόκο έχει μια προσέγγιση στην ανάπτυξη που μας φαίνεται ενδιαφέρουσα, εφαρμόζει τεχνολογικά προηγμένες λύσεις και έχει γρήγορη απόδοση».

Δείτε το site του GROUP BEAUMANOIR

Η κλωστοϋφαντουργία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 7% του ΑΕΠ του Μαρόκου. Το 2016 οι εξαγωγές έφτασαν τ 3,5 δισ. δολάρια.

Για το 2025, το Μαρόκο έχει θέσει ως στόχο η παραγωγή ντεμίμ υφασμάτων να είναι 100% βιώσιμη.



Spread the love