Spread the love


Δεν πρόλαβαν οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου να ανακοινώσουν την απόφασή τους να απομονώσουν το Κατάρ και τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πανικόβλητοι πολίτες επέδραμαν στα σουπερμάρκετ για να αδειάσουν τα ράφια.

Δεν πρόλαβαν οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου να ανακοινώσουν την απόφασή τους να απομονώσουν το Κατάρ και τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πανικόβλητοι πολίτες επέδραμαν στα σουπερμάρκετ για να αδειάσουν τα ράφια.

Στα καρότσια στοιβάζουν αυγά, γάλα και ρύζι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα σύνορα και σταμάτησαν οι εισαγωγές. Τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και άλλων βασικών τροφίμων τις εισάγει το εμιράτο από τον μεγάλο γείτονά του.

Κατάρ Κατάρ

Κατάρ Κατάρ Κατάρ

Η ρήξη των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισαν οι γειτονικές χώρες πλήττει σοβαρά το Κατάρ, αφού καμιά άλλη χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την ανταλλαγή αγαθών όσο το κρατίδιο της ερήμου με τους περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Και κανένα άλλο κράτος δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία όσο η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο.

Κατάρ

Ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Shell, η ExxonMobil και η Total εκμεταλλεύονται μαζί με το Κατάρ τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου του πλανήτη στον Περσικό Κόλπο και εξάγουν με τεράστια πλοία LNG από την Ασία μέχρι τη Βρετανία.

Το εμιράτο έχει μετοχές σε τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Barclays, η Credit Suisse και η Deutsche Bank, στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, στη Solarworld, στο φημισμένο αμερικανικό κοσμηματοπωλείο Tiffany’s, στο λονδρέζικο πολικατάστημα Harrods, στη μητρική της British Airways IAG. Ακόμη και στον εμβληματικό ουρανοξύστη Empire State Building μετέχει το Κατάρ, ενώ τους ανήκει και γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν. Τι θα απογίνουν αυτές οι οικονομικές διασυνδέσεις τώρα που το Κατάρ κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και αντιμετωπίζεται οιονεί ως κράτος-παρίας;

Κατάρ

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου προσπαθούν να αποκλείσουν το Κατάρ όχι μόνον από τη στεριά, αλλά από αέρος και θαλάσσης. Θέλουν να απαγορέψουν στην Qatar Airways να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο τους και στα πλοία του εμιράτου να διέρχονται απ’ την αιγιαλίτιδα ζώνη τους, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής, όπως η Etihad, η Fly Dubai, η Saudia, η Gulf Air και η Emirates διέκοψαν τις πτήσεις από και προς το εμιράτο.

Κατάρ

Επιβάτες διεθνών πτήσεων που ματαιώθηκαν περιμένουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου οι τιμές αυξήθηκαν αρχικά για να υποχωρήσουν στη συνέχεια, καθώς το Κατάρ αντιπροσωπεύει ποσοστό λίγο κάτω από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Οικονομικός αποκλεισμός

 Σε εξέλιξη είναι και ένας οικονομικός αποκλεισμός του εμιράτου, καθώς κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, όπως δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.

Οι τράπεζες αυτές καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Επίσης η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

Η προσέγγιση με την Τεχεράνη εξόργισε τους Άραβες γείτονες

Κατάρ

O εμίρης του Κατάρ, σεϊχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία και οι άλλες αραβικές χώρες προσπαθούν ασκώντας οικονομική και διπλωματική πίεση στο Κατάρ να το φέρουν στη γραμμή τους θεωρώντας ότι προσεγγίζει επικίνδυνα το Ιράν. Τους έχει εξοργίσει, λένε, το γεγονός ότι ενθάρρυνε τις λαϊκές εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Εφόσον, όμως, δεν εφαρμοστεί ολοκληρωτικός ναυτικός αποκλεισμός, το Κατάρ δεν θα αποκοπεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού τα τεράστια πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιούν τα χωρικά ύδατα του Ιράν ή του Ομάν για να φεύγουν από τον Περσικό Κόλπο. Ενώ τα αεροσκάφη της Qatar Airways μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Κατάρ

Αλλά η τροφοδοσία με τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες και άλλα είδη μπορεί να αποβεί ακριβή ακόμη και για μια τόσο πλούσια χώρα όπως το Κατάρ. Το εμιράτο έχει καταφύγει στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει τα τεράστια έργα υποδομής και τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Κι αν συνεχιστεί η διπλωματική κρίση, δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα του εμιράτου και να υποχρεωθεί έτσι να δανείζεται με υψηλότερο επιτόκιο.

Το δίλημμα του Κατάρ

Από τη στιγμή που δεν έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις στο Κατάρ, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τις μετοχές που διακρατεί σε κολοσσούς ολόκληρου του πλανήτη, υπογραμμίζουν οικονομικοί αναλυτές. Αν βρεθεί, βέβαια, το εμιράτο στην ανάγκη, δεν αποκλείεται να τις ρευστοποιήσει, αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα.

Κατάρ

Η εξέλιξη της κρίσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απ’ το πώς θα αντιδράσουν άλλες χώρες στο μποϋκοτάζ των αραβικών χωρών. Μέχρι στιγμής μόνον οι Μαλδίβες, ο Άγιος Μαυρίκιος και μια απ’ τις τρεις μεταβατικές κυβερνήσεις της σπαρασσόμενης απ’ τον εμφύλιο Λιβύης συμπαρατάχθηκαν με τη Σαουδική Αραβία και το συνασπισμό της.

Στην Τεχεράνη συνεργάτης του προέδρου Ρουχανί είπε ότι η κλιμάκωση της κρίσης είναι απόρροια της πρόσφατης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ. «Αυτό που συμβαίνει είναι το προσωρινό αποτέλεσμα του χορού των σπαθιών», έγραψε στο Twitter. Οι Σαουδάραβες μονάρχες ένιωσαν ότι βγήκαν ενισχυμένοι απ’ την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, κατά την οποία έκλεισαν μια εξοπλιστική συμφωνία ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως εκ τούτου στην ηγεσία του Κατάρ απομένουν δύο λύσεις: ή θα γυρίσουν την πλάτη στο Ιράν, όπως επιθυμούν οι άραβες γείτονές τους, ή θα ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Τεχεράνη.

ΗΠΑ, Τουρκία και Ιράν κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ενώ το Κουβέιτ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει.

Κατάρ

 



Spread the love