Spread the love


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε την νίκη του από το πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, αλλά η αποχή-ρεκόρ δεν επιτρέπει να μιλάμε για «Μακρόν-μανία».

«Ο Εμανουέλ Μακρόν Ολοταχώς για Συντριπτική πλειοψηφία» (Le Figaro), «Ο Μακρόν καθαρίζει το παιγνίδι» (L’Opinion), «L’ OPA» (επιθετική εξαγορά, Liberation), οι κεντρικοί τίτλοι των εφημερίδων δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες σχετικά με το χρώμα που θα έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση την επόμενη Δευτέρα.

«Βουλή Μπλέ Μακρόν», είναι ο τίτλος της L’ Humanite που υπαινίσσεται, πικρόχολα, ότι ο νέος πρόεδρος είναι δεξιών αποκλίσεων.

«Ποιος να το πίστευε; Ποιος να τό ‘λεγε; Ενα πολιτικό σχήμα που δεν υπήρχε εδώ και δύο χρόνια πορεύεται προς μία αναιδή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, συνταράζοντας ένα πολιτικό πεδίο που για πολύ καιρό θεωρούσαμε αμετακίνητο», σχολιάζει ο Πολ-Ανρί ντι Λεμπέρ στην εφημερίδα Le Figaro.

Με 32,32% των ψήφων και προβλέψεις για την εξασφάλιση 400 έως 455 εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τo προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (LREM), «Ο Μακρόν μπορεί να καταλάβει όλες τις εξουσίες», γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στην Libération.

Πρόκειται για την απόλυτη νίκη της στρατηγικής της ανανέωσης που υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους», γράφει ο Λοράν Μποντέν της τοπικής εφημερίδας L’Alsace.

Όμως οι σχολιαστές επισημαίνουν το γεγονός ότι η αποχή σε ποσοστό ρεκόρ εμποδίζει το συμπέρασμα της πλήρους προσχώρησης του εκλογικού σώματος στο πρόγραμμα Μακρόν.

«Ούτε το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ούτε το 50% της χθεσινής αποχής δεν πρέπει να δώσουν την ψευδαίσθηση μίας Γαλλίας που βρίσκεται σε «Macron-mania», γράφει η Νικολά Μπετού στην επιχειρηματική L’Opinion.

Τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την νύκτα φέρνουν το ποσοστό της αποχής στο 51,29% και για την κομμουνιστική L’Humanité, «η αποχή είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης».

«Για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να υπολογίζει σε μία σαφή προσχώρηση στο πρόγραμμά του και να έχει μία αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο παρά στον δρόμο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», διαπιστώνει ο Μισέλ Ουρβοά στην Ouest-France, ενώ σύμφωνα με την Les Echos, «ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να εξασφαλίσει μία πληθωρική πλειοψηφία που θα είναι πολύπλοκο να χειρισθεί».

Εμανουέλ Μακρόν

Αλλά και ο ξένος τύπος έμεινε να θαυμάζει τα εκλογικά αποτελέσματα του Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία θα ζήλευαν πολλοί ξένοι ηγέτες.

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής δίνει δίκιο σε αυτούς τους εκνευριστικούς Γάλλους οι οποίοι ισχυρίζονται πάντα ότι είναι διανοητικά ανώτεροι από τους Αμερικανούς», γράφει, με χιούμορ, ο Andy Borowitz στο χρονογράφημά του στο The New Yorker.

«Εκατομμύρια γάλλοι θα πρέπει να απόλαυσαν τη στιγμή που εμπόδισαν την Μαρίν Λεπέν να καταλάβει την εξουσία, ως απόδειξη της αδιαμφισβήτητης ανωτερότητά τους απέναντι στους συμμάχους της άλλης όχθης του Ατλαντικού», προσθέτει ο χρονογράφος-ηθοποιός και βάζει στο στόμα μιας υποθετικής Παριζιάνας τα παρακάτω λόγια:

«Είμαστε πιο έξυπνοι από τους Αμερικανούς, είναι αλήθεια, αλλά εκείνοι έβαλαν τον πήχυ πολύ ψηλά, έ;»

Δείτε και άλλα θέματα στο Lifeviews.gr για τον Εμανουέλ Μακρόν (ΦΩΤΟ+VIDEO)

 

 

 



Spread the love