Spread the love


Ήταν μια βραδιά γεμάτη αποκαλύψεις για την Άνγκελα Μέρκελ. Το γερμανικό κοινό έμαθε πολλά για την καγκελάριό του μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Το γερμανικό κοινό έμαθε πολλά για την καγκελάριό Άνγκελα Μέρκελ του μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους ενός απ’ τα μεγαλύτερα γυναικεία περιοδικά της χώρας, του Brigitte.

Όπως ότι η Μέρκελ νιώθει χαρούμενη που τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται πλέον με την κόμμωσή της, αλλά με τις πολιτικές της, ή ότι η ίδια θεωρεί ότι η τολμηρότερη απόφαση που έλαβε ποτέ ήταν η απόφασή της να εγκαταλείψει η Γερμανία την πυρηνική ενέργεια.

«Το χιούμορ είναι σημαντικό στην πολιτική. Γελώ τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά», είπε η καγκελάριος.

Οι προσωπικές εκμυστηρεύσεις μιας ηγέτιδας παγκόσμιου βεληνεκούς

Η απλότητά της είναι γνωστή στους συμπατριώτες της, αλλά η Μέρκελ ξάφνιασε για άλλη μια φορά. Όπως όταν ρωτήθηκε πώς γνώρισε τον άνδρα της κι εκείνη απάντησε «στη δουλειά» – προς απογοήτευση όσων ήλπιζαν σε μια πιο ρομαντική αφήγηση. Ή όταν κλήθηκε να περιγράψει πώς γυμνάζεται κι εκμυστηρεύτηκε ότι πιο πολύ της αρέσει η γιόγκα παρά το jogging.

«Είστε ματαιόδοξη»; τη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.

«Φυσικά και σκέφτομαι τι να φορέσω. Κανείς δεν θέλει να ντροπιάσει (με την αμφίεσή του) τους συνομιλητές του», απάντησε.

Άνγκελα Μέρκελ

Στη διάρκεια της 90λεπτης συνέντευξης το κοινό πληροφορήθηκε ακόμη ότι η καγκελάριος δεν διαθέτει λογαριασμό στο Twitter και ότι έχει καταχωρημένους κάπου 100 τηλεφωνικούς αριθμούς στο κινητό της. Όπως και ότι πάντα ελέγχει τα ποτήρια του κρασιού για κόκκους σκόνης προτού υποδεχθεί για δείπνο τους καλεσμένους της.

Η πρώτη συνάντηση με τον Τραμπ

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην πρώτη της συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την αμήχανη στιγμή όταν του έτεινε το χέρι για χειραψία κι εκείνος φάνηκε να την αγνοεί. Η καγκελάριος είπε ότι ρώτησε αργότερα τον Αμερικανό πρόεδρο για το συμβάν κι εκείνος της είπε ότι «είχε την εντύπωση ότι μου είχε ήδη σφίξει δύο φορές το χέρι – πράγμα που ήταν ακριβές».

Άνγκελα Μέρκελ

Kαι στη συνέχεια κατέρριψε τον μύθο ότι η γκριμάτσα που έκανε αμέσως μετά ήταν μια άμεση αντίδραση στο συμβάν. Η Μέρκελ είπε ότι έχει απλώς «παραιτηθεί» από την προσπάθεια να φορά ένα ανέκφραστο πρόσωπο σε τέτοιες καταστάσεις.

«Απλώς δεν μπορώ να το κάνω – το είχα και στο σχολείο αυτό το πρόβλημα», αποκάλυψε.

Φίλοι και εχθροί

Η Μέρκελ ρωτήθηκε αν προτιμά να περιστοιχίζεται από ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ή ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό, με τους οποίους φαίνεται ότι μοιράζονται κοινές αξίες, παρά από τον Πούτιν ή τον Τραμπ. Κι εκείνη απάντησε: «Δεν με περιστοιχίζουν, αλλά φυσικά βρίσκομαι σε επαφή μαζί τους. Είναι ο ρόλος μου να κατανοώ τον τρόπο σκέψης του ομολόγου μου», εξήγησε, παραδεχόμενη ότι κάποιοι από τους ηγέτες ήταν πιο ευχάριστοι από άλλους.

Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε πολύ χαλαρή στη συνέντευξη και έχει κάθε λόγο γι’ αυτό, αφού προηγείται μακράν στις δημοσκοπήσεις του αντιπάλου της, του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος την κατηγόρησε πρόσφατα ότι εξαπολύει «επίθεση στη δημοκρατία» υποστηρίζοντας ότι η Μέρκελ αποθαρρύνει τον πολιτικό διάλογο καθ’ οδόν προς τις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Η Μέρκελ είπε ότι απλώς αγνοεί τέτοια σχόλια, υπονοώντας ότι και η κοινή γνώμη το ίδιο θα πρέπει να πράξει.

Στροφή στο θέμα των γάμων των ομοφυλοφίλων

Κι ενώ απέμεναν λίγα λεπτά για ερωτήσεις από το κοινό, ένας ομοφυλόφιλος ρώτησε την καγκελάριο για το θέμα των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η Μέρκελ απάντησε ότι γνωρίζει πως όλα τα άλλα κόμματα είναι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων κι ότι ανάλογη γνώμη έχει και μεγάλη μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης. Και τότε πέταξε τη «βόμβα» λέγοντας ότι «ελπίζει» η όλη συζήτηση να μετακινηθεί «στην κατεύθυνση μιας απόφασης κατά συνείδηση». Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί σύντομα να γίνει ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ χωρίς τα κόμματα να επιβάλουν κομματική πειθαρχία στους βουλευτές και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για να περάσει ο σχετικός νόμος στη Γερμανία.

 



Spread the love