Spread the love


O σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου και ένα απ’ τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, δεν έχει πιθανότητες να κατεβεί υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 λόγω μιας προηγούμενης καταδίκης του για κατάχρηση πόρων, δήλωσε η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Έλλα Παμφίλοβα.

Ο Ναβάλντι έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2018. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, κυρίαρχος εδώ και 17 χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας, αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία, αν καιδεν το έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής.

Ο Ναβάλνι καταγγέλλει εκτεταμένη διαφθορά στα ύψιστα κυβερνητικά κλιμάκια κι έχει αναδειχθεί στον πιο επιφανή αντίπαλο του Πούτιν μετά τη διοργάνωση ορισμένων απ’ τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων.

Όμως τον περασμένο Φεβρουάριο οι προεδρικές του φιλοδοξίες ψαλιδίστηκαν μετά την καταδίκη του σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή για κατάχρηση πόρων, μια υπόθεση η οποία, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, είχε στόχο να εμποδίσει τα σχέδιά του.

Η Έλλα Παμφίλοβα, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό TV Rain ότι η καταδίκη αυτή σημαίνει ότι ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

«Δεν θέλω να φανώ αγενής», δήλωσε η Παμφίλοβα. «Όμως κατανοώ, και το κατανοεί και ο ίδιος, ότι δεν έχει πιθανότητες να καταθέσει υποψηφιότητα εξαιτίας της προηγούμενης καταδίκης του».

Από την πλευρά του ο Λεονίντ Βολκόφ, σύμμαχος του Ναβάλνι, εκτίμησε ότι οι ρωσικές αρχές μπλοφάρουν.

«Όσο περισσότερο το λένε, τόσο μεγαλύτερη είναι η βεβαιότητά μου ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν την υποψηφιότητά του», επεσήμανε σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι στιγμής πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ναβάλνι θα έχανε από τον Πούτιν με μεγάλη διαφορά.

Πληροφορίες: Reuters

 



Spread the love