Spread the love


Mια γυναίκα έχασε τη ζωή της στη διάρκεια του ανεπίσημου δημοψηφίσματος που διοργάνωσε η Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.


Η 61χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε ενώ περίμενε στην ουρά για να ψηφίσει. Από το σημείο που στεκόταν πέρασαν άγνωστοι σε μηχανές, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. Τρία ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Πάντως, η Αντιπολίτευση πανηγύρισε την εκλογική διαδικασία, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία: με δεδομένες τις δυσκολίες στην όλη οργάνωση (μόλις 2.300 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ συνήθως λειτουργούν 14.000), στη συμβουλευτική κάλπη προσήλθαν σχεδόν 7,2 εκατομμύρια πολίτες.

Στόχος της Αντιπολίτευσης ήταν να δείξει τη δύναμή της εν όψει της ψηφοφορίας που διοργανώνει η κυβέρνηση Μαδούρο στις 30 Ιουλίου για την ανάδειξη νέας Βουλής, δεδομένου ότι η παρούσα Βουλή δεν ελέγχεται από τον ίδιο.

Στο άτυπο δημοψήφισμα οι πολίτες ρωτήθηκαν αν επιθυμούν την ψηφοφορία της 30ής Ιουλίου, εκλογές για νέο πρόεδρο (η θητεία του Μαδούρο λήγει το 2018) καθώς και αν επιθυμούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατέψουν το Σύνταγμα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας είχε χαρακτηρίσει ανώφελο το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, κάλεσε τους πάντες να σεβαστούν τη διαδικασία, σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη.

Επιπλέον, το Καράκας επέτρεψε την παρουσία πέντε πρώην προέδρων χωρών της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Μεταξύ αυτών, ο Αντρές Παστράνα της Κολομβίας και ο Βισέντε Φοξ του Μεξικού.



Spread the love