Spread the love


Ένα σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο με Κορεάτισσες που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν σε οίκους ανοχής για τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι «γυναίκες της ανακούφισης», όπως έμειναν γνωστές, αναγκάστηκαν να εργαστούν ως σκλάβες του σεξ για τους Ιάπωνες στρατιώτες στις χώρες που καταλάμβαναν στην Ασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως το τέλος του πολέμου.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε βίντεο των γυναικών αυτών, αλλά μια ομάδα ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση της Νότιας Κορεάς εντόπισε μετά από διετή έρευνα στην Εθνική Αρχειοθήκη των ΗΠΑ το σύντομο κλιπ των 18 δευτερολέπτων, που πιστεύεται ότι τράβηξε Αμερικανός στρατιώτης το 1944 στην κατεχόμενη τότε από τις ιαπωνικές δυνάμεις Κίνα.

Στο βίντεο διακρίνονται επτά ξυπόλητες γυναίκες να στέκονται στη σειρά έξω από ένα πλινθόκτιστο σπίτι στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν και να τις ανακρίνουν Κινέζοι στρατιώτες. Τις εντόπισαν Αμερικανικές και Κινεζικές συμμαχικές δυνάμεις. Δύο απ’ τις γυναίκες του βίντεο είχαν εμφανιστεί παλαιότερα σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα για «γυναίκες ανακούφισης».

ντοκουμέντο

Ακτιβιστές της Νοτίου Κορέας υπολογίζουν ότι περίπου 200.000 γυναίκες -οι περισσότερες από την Κορέα, αλλά και από την Κίνα, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία – υποχρεώθηκαν διά της βίας να εκπορνεύονται για Ιάπωνες στρατιώτες -θέμα που εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έντασης στις σχέσεις Σεούλ – Τόκιο.

ντοκουμέντο

Στις αρχές του χρόνου η Ιαπωνία ανακάλεσε προσωρινά τον πρεσβευτή της στη Νότια Κορέα μετά την τοποθέτηση αγάλματος μιας «σκλάβας του σεξ» στο κορεατικό λιμάνι του Μπουσάν υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή των κορεατών συνιστούσε παραβίαση διμερούς συμφωνίας του 2015, βάσει της οποίας το Τόκιο ζήτησε συγνώμη για ητν πρακτική και υποσχέθηκε ότι θα δώσει ένα δισεκατομμύριο γιεν σε ειδικό ταμείο για τα θύματα.
Ωστόσο, το θέμα δεν έχει λυθεί. Ορισμένες απ’ τις ελάχιστες «γυναίκες ανακούφισης», που είναι ακόμη ζωντανές απέρριψαν τη συμφωνία αυτή και αξίωσαν προσωπική συγγνώμη απ’ τον Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

 



Spread the love