Spread the love


Ο “βασιλιάς της κωμωδίας” Jerry Lewis άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών, στο σπίτι του στο Λας Βέγκας από φυσικά αίτια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο σπουδαίος ηθοποιός Jerry Lewis, ένας από τους πιο επιτυχημένους κωμικούς του Χόλιγουντ, που άφησε ιστορία με το ιδιαίτερο χιούμορ του, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών.

Ο Λιούις άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής στο σπίτι του στο Λας Βέγκας από “φυσικά αίτια”, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Κατά την 10ετή συνεργασία του με τον Ντιν Μάρτιν, πρωταγωνίστησε σε 16 ταινίες, οι οποίες είχαν τεράστια επιτυχία στο box office.

 Jerry Lewis

(AP Photo)

Αποτέλεσε, επίσης, τον καλύτερα αμειβόμενο ηθοποιό στο Χόλιγουντ, με ταινίες που “‘έσπασαν” τα ταμεία, όπως το The Bell Boy, Cinderfella και The Nutty Professor. Άλλη αξιοσημείωτη επιτυχία του ήταν το The King of Comedy το 1983. Το 1995 έγινε ο καλύτερα αμειβόμενος ηθοποιός στην ιστορία του Μπροντγουέι υποδυόμενος τον Mr Applegate στο μιούζικαλ Damn Yankees.


Μετέπειτα, ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τα σχόλιά του για τις φυλές και τις ακροδεξιές πολιτικές του απόψεις.

Σε συνέντευξή του κάποτε, ο Λιούις είχε πει ότι κλειδί της επιτυχίας του ήταν η διατήρηση της παιδικότητάς του, σημειώνοντας ωστόσο ότι “είχα μεγάλη επιτυχία ως εντελώς βλάκας”. “Κοιτάω τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού γιατί είμαι 9 ετών”, είχε πει στο Reuters το 2002.

Πολλές επιτυχίες και βραβεία

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1946, όταν έκανε δίδυμο με τον ηθοποιό Ντιν Μάρτιν, δημιουργώντας το ντούο Martin and Lewis, δίνοντας παραστάσεις σε νυχτερινά κέντρα, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε ραδιοφωνικά σόου, και σε θεατρικές ταινίες. Όλα αυτά μέχρι το 1956, καθότι μετά έκαστος ακολούθησε διαφορετικές πορείες στον χώρο.

 Jerry Lewis

(AP Photo)

Μετά το 1957, ο Λιούις, στη σόλο καριέρα του, πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το The Delicate Delinquent, (στην οποία έκανε για παρθενική του φορά την παραγωγή), The Bellboy (στην οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, γράφοντας για πρώτη φορά και το σενάριο), το The Nutty Professor, αλλά και σε πολλές άλλες ταινίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έβγαλε και άλμπουμ, δίνοντας και ζωντανές ερμηνείες, και άλλα πολλά.

Από το 1966 έως και το 2010, ο Λιούς ήταν ο παρουσιαστής του Labor Day Telethon, ένας ετήσιος τηλεμαραθώνιος, που γινόταν την Ημέρα της Εργασίας, για την Muscular Dystrophy Association.

Ο Λιούις βραβεύθηκε, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, με πολλά βραβεία από Βραβεία American Comedy, το Los Angeles Film Critics Association, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αλλά και δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.

Ο Γιόσεφ Λέβιτς, οι δύο γάμοι και τα επτά παιδιά

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1926, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι, και πήρε το όνομα Γιόσεφ Λέβιτς, γιος Ρωσο-Εβραίων διασκεδαστών που έπαιζαν σε διάφορα θέρετρα της Νέας Υόρκης. Έκανε την παρθενική του εμφάνιση μπροστά σε κοινό το 1931, όταν οι γονείς του τον ανέβασαν στη σκηνή, σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο, για να τραγουδήσει.

Ο γάμος του το 1944 με την Έσθερ Καλόνικο, γνωστή ως Πάτι Πάλμερ, τραγουδίστρια μπάντας, έληξε το 1980. Τρία χρόνια μετά παντρεύτηκε την ΣανΝτι Πίτνικ. Απέκτησε έξι γιους από τον πρώτο του γάμο, συμπεριλαμβανομένου του μουσικού Γκάρι Λιούις και μία κόρη από τον δεύτερο. Ένα από τα παιδιά του, ο Γιόσεφ πέθανε το 2009 από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

 Jerry Lewis

(Με την δεύτερη σύζυγό του και την κόρη τους στα 90ά του γενέθλια- Brad Barket/Invision/AP)

Ο Αμερικανός ηθοποιός αντιμετώπιζε εδώ και δεκαετίες προβλήματα με την καρδιά του ενώ το 1982 είχε επιζήσει από καρδιακή ανακοπή.

Jerry Lewis



Spread the love