Spread the love


Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τον ασθενή μεν, 4,2 Ρίχτερ, καταστροφικό δε, Σεισμό στο νησάκι Ισκια στην Νάπολη.

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 39 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά,  ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι, παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός σημειώθηκε χθες στις 8 και 57 λεπτά τοπική ώρα, (21 και 57 λεπτά ώρα Ελλάδας).

Σεισμός

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της από κατάρρευση μέρους τοπικής εκκλησίας, ενώ μια ακόμη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια.

Οι τραυματίες είναι 39.

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετοί άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε, ανάμεσά τους και ένα μωράκι επτά μηνών, ενώ οι πυροσβέστες συνέχισαν την προσπάθεια για να απεγκλωβίσουν τα δύο αδελφάκια του. Τα νήπια βρήκαν καταφύγιο κάτω από ένα κρεβάτι και παρέμειναν εκεί, με τους διασώστες να τους δίνουν νερό και  να μιλούν μαζί τους και να  μετακινούν προσεκτικά τα συντρίμμια, με τα χέρια, για να μην τραυματίσουν τα δυο παιδιά. Υστερα από ώρες, γύρω στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το ένα από τα δυο παιδάκια ενώ συνεχίζουν την προσπάθεια και για το άλλο.

Σεισμός

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που αμέσως στο λιμάνι της Ίσκια διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πολλοί ντόπιοι και τουρίστες βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους.

Μέρος του νοσοκομείου του Λάκκο Αμένο, στο ίδιο νησί, εκκενώθηκε, διότι εντοπίσθηκαν ρωγμές στους τοίχους. Μόνον πέντε ασθενείς, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι, δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν εκτός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών, επίσης, ρωγμές δημιουργήθηκαν και σε τοίχο ξενοδοχείου, όπως και σε πολλά άλλα κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημιές, σχεδόν κατέρρευσαν. Εκτιμάται ότι συνολικά κατέρρευσαν έξι κτίρια στο νησί.

Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού, αποφάσισαν να περάσουν την νύχτα έξω από τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν νέες, ισχυρές δονήσεις.

Γιατί 4,2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ένα νησί

Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οπως εξήγησε ο κ. Λέκκας για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα 4,2 Ρίχτερ ευθύνονται το μικρό εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης (μόλις στα 4 χλμ.), το ηφαιστειακό περιβάλλον (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης), αλλά και το γεγονός ότι τα κτίρια ήταν παλιά. Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύριος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθείες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε.

Ο σεισμός αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι είναι 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αναθεωρήθηκε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στα 4,2.

Σεισμός Σεισμός Σεισμός Σεισμός



Spread the love