Στις ανατολικές περιοχές της Δομινικανής Δημοκρατίας συνεχίζει το καταστροφικό του έργο ο τυφώνας Μαρία, αφού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες στο Πουέρτο Ρίκο.

Η «Μαρία» έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων μέχρι στιγμής στο πέρασμά της από τα νησιά της Καραϊβικής.

Ξήλωσε τις στέγες των περισσότερων κτιρίων στο νησί Δομινίκα, όπου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.


τυφώνα Μαρία

Πρόκειται για τον δεύτερο κυκλώνα που περνά από την περιοχή τον Σεπτέμβριο.

Η «Μαρία» ήταν κατηγορίας 4 με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 250 χιλιόμετρα την ώρα όταν έφτασε χθες στο Πουέρτο Ρίκο, η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει αμερικανικό έδαφος εδώ και σχεδόν 90 χρόνια.

Χωρίς ρεύμα όλο το νησί
Ολόκληρο το νησί είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί σε πολλά μέρη, ενώ ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται πλέον από τις εκτεταμένες πλημμύρες. «Αν μπορείτε πηγαίνετε προς τα υψώματα ΤΩΡΑ», προειδοποίησε σήμερα το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία του νησιού, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές πλημμύρες» και κίνδυνο κατολισθήσεων.

τυφώνα Μαρία

Εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί σε ολόκληρο των νησί των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων, με τη βροχόπτωση να αναμένεται να φτάσει τα 50 με 76 εκατοστά έως την Παρασκευή, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο κυβερνήτης του νησιού Ρικάρντο Ροσέλο δήλωσε ότι έχει καταγραφεί μόνο ένας νεκρός μέχρι στιγμής, ένας άνδρας που χτυπήθηκε από ένα κομμάτι ξύλου στο κεφάλι.

τυφώνα Μαρία

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή», τόνισε ο Ροσέλο, εξηγώντας ότι πρόκειται «για την πιο καταστροφική καταιγίδα που έχει γνωρίσει ποτέ το νησί εδώ και έναν αιώνα».

Προσωρινή εξασθένιση 
Η «Μαρία» υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 όταν έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ έπληξε με ανέμους ταχύτητας 90 χιλιομέτρων την ώρα την Πούντα Κάνα, στις ανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας, επεσήμανε το NHC.

Ο κυκλώνας αναμένεται όμως να ενισχυθεί καθώς κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες αργότερα σήμερα. Στη συνέχεια η «Μαρία» πρόκειται να κινηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις αν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Βάσει μιας από αέρος εκτίμησης περίπου το 95% των σκεπών στη Δομινίκα, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Καραϊβικής με πληθυσμό περίπου 73.000, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), το οποίο επεσήμανε ότι το κόστος των ζημιών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

τυφώνα Μαρία

Βίντεο που δείχνει την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας στη Δομινίκα:

Περνώντας από το Σεντ Κρουά την Τετάρτη, ο κυκλώνας Μαρία κατέστρεψε το 65% με 70% των κτιρίων του νησιού, όπου ζουν περίπου 55.000 άνθρωποι, δήλωσε ο Χόλαντ Ρέντφιλντ που έχει υπηρετήσει έξι θητείες στη γερουσία των αμερικανικών Παρθένων Νήσων.