Spread the love


Πάνω από 200 άνθρωποι πήδηξαν από τα παράθυρα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου όταν σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία.

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν δύο αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, οδηγώντας στην κατάρρευσή τους και τον θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων, ενώ ένα ακόμα αεροπλάνο έπεφτε στο Πεντάγωνο και ένα σε χωράφι της Πενσιλβάνια.

Falling Man

Οι πιο διαδεδομένες εικόνες της φρίκης της 11ης Σεπτεμβρίου απεικόνιζαν τα αεροπλάνα, τους Δίδυμους Πύργους κατά την κατάρρευσή τους, τα συντρίμμια και το σύννεφο καπνού. Υπάρχει ωστόσο και η εικόνα ενός ανθρώπου, που έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.

Falling Man

Πρόκειται για τη φωτογραφία που πήρε τον τίτλο «Falling Man» και την οποία τράβηξε ο φωτογράφος του Asssociated Press Richard Drew κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε αυτή απαθανατίζεται η προσπάθεια διαφυγής ενός απελπισμένου άντρα από τον βόρειο πύργο που καταρρέει. Ο Falling Man αιωρείται στο απόλυτο κενό, λίγο πριν πεθάνει, και η εικόνα του είναι από τις λίγες που αποτυπώνουν ωμά τον ανθρώπινο θάνατο σε μία από τις τραγικότερες ημέρες στην ιστορία των ΗΠΑ.


Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις αμερικανικές εφημερίδες λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις, αλλά η αντίδραση του κοινού οδήγησε τον Τύπο να τη βάλει στο συρτάρι. Άλλωστε, ένας άνδρας που διασχίζει σαν βέλος τον αέρα, κατευθυνόμενος στο τέλος του αποτελεί ένα σοκαριστικό θέαμα.

Falling Man

Για πέντε χρόνια κανείς δεν ήξερε την ταυτότητα του άνδρα, και μάλιστα τέσσερις οικογένειες ισχυρίστηκαν ότι είναι συγγενής τους.

Στην αρχή, ο δημοσιογράφος του Globe and Mail, Stephen Cheney, υποστήριξε πως επρόκειτο για τον Norberto Hernandez, όμως η οικογένεια του βλέποντας τις συνολικά 12 φωτογραφίες που είχε τραβήξει από την πτώση του ο φωτογράφος του AP δεν τον αναγνώρισε ως συγγενή της.

Falling Man

Κατά τα πέντε χρόνια που ακολούθησαν τρεις ακόμη οικογένειες διεκδίκησαν την ταυτότητα του άγνωστου άνδρα, όμως έφτασε το 2007 για να λυθεί πλήρως το μυστήριο. Τελικά ο Falling Man ταυτοποιήθηκε ως ο 43χρονος σερβιτόρος Jonathan Briley, τον οποίο αναγνώρισε ο αδερφός του και μέλος του γνωστού συγκροτήματος “Village People” Alex Briley.

Η αληθινή δύναμη της φωτογραφίας ωστόσο δεν έγκειται τόσο στο ποιος ήταν, όσο στο τι συμβολίζει: Το θύμα ενός άγνωστου και αβέβαιου πολέμου, που θα μένει στην αιωνιότητα μετέωρος στο κενό.

Falling Man

Falling Man

Falling Man

Εκδηλώσεις μνήμης για την 16η επέτειο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα τιμήσει σήμερα, Δευτέρα, τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου τηρώντας ενός λεπτού σιγή, ακριβώς την στιγμή που το πρώτο αεροπλάνο έπεφτε στους πύργους, στις 09.37 (τοπική ώρα Νέας Υόρκης).

Στη συνέχεια ο ίδιος και η Μελάνια Τραμπ θα παραβρεθούν στην τελετή μνήμης που θα διεξαχθεί στο Πεντάγωνο, από τον υπουργό Τζέιμς Ματίς.

«Ο πρόεδρος θα λάβει μια πλήρη ενημέρωση για την τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν» δήλωσε σχετικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τομ Μπόσερτ.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μεταβεί στην Πενσιλβάνια για την τελετή μνήμης της πτήσης 93.

Falling Man

 



Spread the love