Spread the love


Αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα την κόντρα για το τείχος κατά μήκος της μεθορίου με το Μεξικό η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να μηνύσει την κυβέρνηση Τραμπ.

Η μήνυση στρέφεται εναντίον μιας από τις βασικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που κέρδισε την υποστήριξη των οργισμένων με την παράνομη μετανάστευση συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά συνάντησε έντονη αντίδραση από τις φιλομεταναστευτικές δυνάμεις στην Καλιφόρνια, που κυβερνάται από τους Δημοκρατικούς και όπου ζει ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Σύμφωνα με τη μήνυση το τείχος του Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και αντιβαίνει στους νόμους της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Ντόναλντ Τραμπ

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην άρση ποικίλων περιβαλλοντικών νομοθετημάτων «για να εξασφαλίσει την ταχεία κατασκευή φραγμάτων και οδών» στη μεθόριο περιοχή ΗΠΑ-Μεξικό κοντά στο Σαν Ντιέγκο.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τους νόμους. Ούτε καν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια -σύμμαχος της Χίλαρι Κλίντον και σφοδρός επικριτής του Τραμπ- Ξαβιέ Μπεσέρα. «Σεβόμαστε τη μεταναστευτική πολιτική. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ομοσπονδιακό ζήτημα. Αλλά όταν συμβαίνει στην πίσω αυλή μας, απαιτούμε να γίνεται με το σωστό τρόπο, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου», πρόσθεσε.

Ντόναλντ Τραμπ

Για να χτίσει το τείχος η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να πείσει ένα απρόθυμο μέχρι στιγμής Κογκρέσο να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν ενέδωσαν στις απειλές του Τραμπ, ότι θα κατεβάσει τα ρολά του κρατικού μηχανισμού, αν η συμφωνία για τον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνει το κόστος ανέγερσης του τείχους. Η κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα ανακοινώνοντας την ανάθεση συμβολαίων για το σχεδιασμό του τείχους.

Το πρότζεκτ καλείται επίσης να υπερπηδήσει σειρά νομικών εμποδίων. Ακόμη και πριν την ανακοίνωση του Μπεσέρα, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπάθησαν στα δικαστήρια να εμποδίσουν την ανέγερση του τείχους.

 

 



Spread the love