Spread the love


Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει στη διάθεσή της πάνω από 11.000 κενά συριακά διαβατήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ερευνητές έχουν καταρτίσει κατάλογο με τους σειριακούς αριθμούς αυτών των κενών διαβατηρίων και τις αρχές που τα εξέδωσαν, έγραψε η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας, επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα κλεμμένα διαβατήρια είναι αυθεντικά έγγραφα στα οποία όμως δεν έχουν ακόμη προστεθεί ονόματα κατόχων, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους παραχαράκτες.

Συνολικά, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπολογίζουν ότι 18.002 κενά συριακά διαβατήρια έχουν κλαπεί από εγκαταστάσεις της συριακής κυβέρνησης, εκ των οποίων χιλιάδες έχουν περιέλθει στην κατοχή άλλων οργανώσεων, πέραν του ΙΚ.

«Δυνητικοί δράστες περνούν με τους πρόσφυγες»

«Οι εξελίξεις που συνδέονται με την κατάσταση των προσφύγων έχουν δείξει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις ώστε να περνούν δυνητικοί δράστες επιθέσεων στην Ευρώπη και τη Γερμανία χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας (BKA) στην Μπιλτ αμ Ζόνταγκ.

Μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών που διέπραξε τις επιθέσεις στο Παρίσι -130 νεκροί τον Νοέμβριο του 2015- αποδείχθηκε ότι κατείχαν πλαστά συριακά διαβατήρια.

Πάντως, «τα πλαστά ή τροποποιημένα διαβατήρια χρησιμοποιούνται πιο συχνά για παράνομες εισόδους (μεταναστών στην Ευρώπη), χωρίς απώτερο κίνητρο να διαπραχθούν τρομοκρατικές ενέργειες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με έγγραφα που συμβουλεύθηκε η Μπιλτ αμ Ζόνταγκ, τα 8.625 από τα διαβατήρια που ελέγχθηκαν από τις γερμανικές υπηρεσίες μετανάστευσης το 2016 αποδείχθηκαν πλαστά.

Η Γερμανία έχει υποδεχθεί από το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων Σύρων.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Spread the love