Spread the love


Έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10:30 ώρα Ελλάδος. Πηγές της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναφέρουν ότι το περιστατικό το χειρίζονται ως τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες.

Δείτε live εικόνα από το σημείο αυτή τη στιγμή:

Το περιστατικό σημειώθηκε στη στάση Parsons Green, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Οι συρμοί στο σημείο έχουν ακινητοποιηθεί και τα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται. Αυτόπτης μάρτυρας που ήταν μπροστά στο περιστατικό, μιλώντας στο BBC, είπε ότι ακούστηκε ένας θόρυβος και μετά υπήρξε ένα «τείχος φλόγας», το οποίο εξαπλώθηκε μέσα στο γεμάτο κόσμο βαγόνι.

Οι πόρτες άνοιξαν και οι επιβάτες -κάποιοι από αυτούς με εγκαύματα στο πρόσωπο- άρχισαν να τρέχουν ουρλιάζοντας.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι πολλά άτομα τραυματίστηκαν και μετά την έκρηξη, από τον πανικό που ακολούθησε, καθώς ποδοπατήθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για τραυματίες με εγκαύματα αλλά και αίματα στο πρόσωπο.

Νέοτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προσπαθούν να εξουδετερώσουν μια δεύτερη βόμβα στο τρένο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail υπήρξαν αναφορές ότι στο σταθμό υπήρχε και ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι που περιφερόταν εκεί μετά την έκρηξη. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ξιωματούχος μιλώντας επίσης στη Daily Mail δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει και δεύτερη βόμβα, ξέφυγε ένας άνδρας με μαχαίρι».

Ωστόσο η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαιώνει μόνο ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται σαν τρομοκρατικό αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπήρχε και δεύτερη βόμβα ή το κυνηγούν έναν άνδρα που διέφυγε από το βαγόνι και σχετίζεται με τη βόμβα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

«Φοβούμαι ότι οι πληροφορίες μου είναι περιορισμένες και είναι σημαντικό να μην προβαίνουμε σε εικασίες αυτή τη στιγμή. Προφανώς όλοι θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν φυσιολογικά τις ζωές τους, όσο φυσιολογικά μπορούν», δήλωσε στο Skynews.

Το απόγευμα έχει συγκαλέσει το κυβερνητικό συμβούλιο Cobra για επείγουσες καταστάσεις για να συζητήσουν για την τρομοκρατική επίθεση.

επίθεση

Φωτογραφία τραυματία με εγκαύματα από την έκρηξη

 Ο λευκός κουβάς ο οποίος, κατά πληροφορίες, εξερράγη βρισκόταν μέσα μια σακούλα του Lidl.

Στο σημείο έχει σπεύσει μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών, καθώς από τον κουβά φαίνεται να βγαίνουν καλώδια.

επίθεση

Στο σημείο βρίσκονται πυροσβεστικά και ασθενοφόρο, ενώ εκεί βρίσκονται και ένοπλοι αστυνομικοί.

Το μετρό του Λονδίνου τουίταρε ότι υπάρχει ένα περιστατικό στον σταθμό Parsons Green το οποίο και ερευνάται.

Η Αστυνομία από την πλευρά της περιορίστηκε να γράψει στο Twitter ότι «είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό στο Parsons Green. Οι αξιωματικοί είναι σε επιφυλακή, περισσότερα σε λίγο».

Το… βρετανικό ΕΚΑΒ στο ίδιο κλίμα: «Είμαστε στο σημείο μαζί με την αστυνομία. Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε: «Είχαμε μια κλήση στις 08:21 και πληροφορίες ότι εκδηλώθηκε φωτία στο σταθμό του τρένο στου Parsons Green. Εχουμε στείλει δύο πυροσβεστικά».

επίθεση

Βίντεο του Sky News από ελικόπτερο δείχνει αστυνομικούς να απομακρύνουν από το συρμό και τους τελευταίους επιβάτες. Το βρετανικό δίκτυο μεταφέρει ότι την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν μέσα στο βαγόνι και αρκετοί μαθητές.

επίθεση

«Είμαι ασφαλής, έτρεξα να σώσω τη ζωή μου στον σταθμό Parsons Green – πολλοί ποδοπατήθηκαν και τραυματίστηκαν. Δεν είμαι σίγουρη πώς συνέβη, γίνεται λόγος για φωτιά και έκρηξη».

Σοκαρισμένοι επιβάτες προσπάθησαν να αναζητήσουν πληροφορίες στο Twitter.

«Τι στο καλό συμβαίνει στο Parsons Green – ουδέποτε φοβήθηκα τόσο στη ζωή μου – μπορούν να βγάλουν μια ανακοίνωση;», έγραψε ένας.

Κάποιος άλλος συμπλήρωσε: «Τρόμος στο Parsons Green λόγω έκρηξης. Φωτιά σε τρένο. Κόσμος τρέχει να απομακρυνθεί από τον σταθμό».

«Διάβασα ήρεμος την εφημερίδα μου και μετά όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει από μπροστά μου»

Ο σύμβουλος τεχνικών θεμάτων Ρίτσαρντ Άιλμερ Χολ, 53 ετών, βρισκόταν στο σταθμό την ώρα του περιστατικού.

«Διάβαζα ήρεμος την εφημερίδα μου και άκουγα ένα podcast και ξαφνικά όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει μπροστά μου στην πλατφόρμα» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα Telegraph, και συμπλήρωσε: «Ηταν μια γυναίκα στην πλατφόρμα που μου έλεγε ότι είχε δει μια τσάντα, μια λάμψη και έναν κρότο, οπότε προφανώς και εξερράγη […]. Είδα γυναίκες να κλαίνε και να ουρλιάζουν, στριμώχνονταν στις σκάλες και για να βγουν στους δρόμους. Ορισμένους ανθρώπους τους έσπρωξαν και ποδοπατήθηκαν, είδα δύο γυναίκες να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες από τους τραυματιοφορείς».

επίθεση

επίθεση

επίθεση

(Φωτογραφίες: Μetro.co.uk)

Bίντεο-ντοκουμέντο λίγη ώρα μετά την έκρηξη 

Βίντεο-ντοκουμέντο μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη σε βαγόνι του μετρό του Λονδίνο διακινείται μέσω Twitter, από αυτόπτες μάρτυρες.

Στα πλάνα φαίνεται η σακούλα με το λευκό μπιτόνι να καίγονται ενώ φαίνεται ότι όλοι οι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί.

Μερικά δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του βίντεο, η πόρτα του τρένου κλείνει -προφανώς σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι επιβάτες που βρίσκονται στην πλατφόρμα. 

 



Spread the love