Spread the love


Με ένα ιδιαίτερο και ευφάνταστο τρόπο αποχαιρέτησαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, τον επί οκτώ χρόνια προϊστάμενό τους,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το δώρο που του έκαναν ξεφεύγει από τα τετριμμένα και σχετίζεται με τα επιτεύγματά του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σχεδόν 400 εργαζόμενοι και συνεργάτες του, ντυμένοι στα μαύρα σχημάτισαν ένα μεγάλο ανθρώπινο «μηδέν» θέλοντας να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο το επίτευγμα του Βόλφανγκ Σόιμπλε να ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Ο Σόιμπλε, που ως γνωστόν αναλαμβάνει πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, κατάφερε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό για πρώτη φορά το 2014 και συνέχισε το σερί έως σήμερα, κάποιες χρονιές παρουσιάζοντας και πλεόνασμα.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο επίσημο account στο twitter του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, με το σχόλιο  «Αντίο κύριε υπουργέ,  Οι συνάδελφοί σου στο υπουργείο Οικονομικών».

Σόιμπλε

Εκλέγεται σήμερα πρόεδρος της γερμανικής βουλής ο Σόιμπλε

Ενα μήνα ακριβώς μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις 12 ώρα Ελλάδας, συνήλθε για πρώτη φορά η γερμανική βουλή για να συσταθεί σε σώμα.

Υπάρχουν πολλά αξιοσημείωτα στη σύνθεσή της, όπως πχ. η μικρότερη γυναικεία εκπροσώπηση σε σχέση με το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκπροσώπηση βουλευτών από οικογένειες μεταναστών, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μετά από σχεδόν 70 χρόνια στα έδρανα κάθεται για πρώτη φορά ένα ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, με κοινοβουλευτική δύναμη 92 βουλευτών.

Εκτός από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δήλωσε ήδη ότι θα τον καταψηφίσει, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες θα ψηφίσουν με ευρεία πλειοψηφία τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πρόεδρο της Βουλής. Ορισμένοι σχολιαστές κάνουν λόγο για μια τιμητική αποστρατεία του Σόιμπλε, όμως δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί η παρουσία του AfD στα κοινοβουλευτικά έδρανα προοιωνίζεται μια νέα περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων στα γερμανικά χρονικά. Η προσωπικότητα και η εμπειρία του Σόιμπλε αποτελούν την εγγύηση ότι θα μπορέσει να δαμάσει τους βουλευτές του AfD, σύμφωνα με σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε σημερινή του συνέντευξη. «Τον θεωρώ άξιο, πολύ γρήγορα οι ακροδεξιοί βουλευτές θα αντιληφθούν ότι ο Σόιμπλε είναι σε θέση να επιβάλει και τη μορφή και το περιεχόμενο στη διαδικασία  σχηματισμού δημοκρατικής βούλησης στο Κοινοβούλιο», τόνισε.

Η φυσιογνωμία της νέας γερμανικής βουλής

Όπως τονίζει σε άλλο δημοσίευμά της η Deutsche Welle, το νέο γερμανικό κοινοβούλιο με 709 βουλευτές είναι μεγαλύτερο από ποτέ συγκριτικά με το παρελθόν. Μετά την είσοδο του ακροδεξιού AfD και την επάνοδο των Φιλελευθέρων (FDP), ο κομματικός κατακερματισμός του (επτά κόμματα και έξι κοινοβουλευτικές ομάδες) είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι τα δύο χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU), που αν και παραμένουν η ισχυρότερη Κ.Ο., υπέστησαν απώλειες ψήφων που αγγίζουν το 15%.

Αισθητά περιορισμένη εμφανίζεται στη νέα βουλή η εκπροσώπηση των γυναικών. Μόλις 219 από τους 709 βουλευτές είναι γένους θηλυκού, δηλαδή 30,9% και ως εκ τούτου κατά 6% και πλέον λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη Bundestag. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 20 ετών.

Συγκριτικά με άλλες ισχυρές δυτικές χώρες η εκπροσώπηση των γυναικών στη Γερμανία είναι υψηλότερη από τις ΗΠΑ (19,6%) και τον Καναδά (26,8%), αλλά βρίσκεται πίσω σε σχέση με τη Μ. Βρετανία (32%), τη Γαλλία (39%) και την Ισπανία (40%).

Πάντως, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς εκπροσωπούνται κατά πλειοψηφία από γυναίκες με ποσοστά της τάξης του 60,9% και 53,6% αντίστοιχα.

 

 



Spread the love