Spread the love


Οπλισμένος με ένα κατσαβίδι, εισέβαλε σε μια γκαλερί τέχνης στην Ιταλία, ένας 40χρονος άνδρας και επιτέθηκε σε μία ελαιογραφία που είχε φιλοτεχνήσει ο Αδόλφος Χίτλερ και αποτελούσε μέρος μιας έκθεσης για την τρέλα.

Ο άνδρας εξοργίστηκε που είδε το έργο του ναζιστή ηγέτη να κρέμεται στην γκαλερί Museo Di Salo ως μέρος μιας έκθεσης για την τρέλα, σύμφωνα με το μουσείο.

Η έκθεση που περιλαμβάνει το έργο είναι αφιερωμένη στην «παραφροσύνη» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα του Γκόγια και του Φράνσις Μπέικον. Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση που επιμελείται ο κριτικός τέχνης Βιτόριο Σγκάρμπι, που δήλωσε πως το έργο του Χίτλερ ήταν σκουπίδια.

«Είναι ένα έργο-σκουπίδι, ένας πίνακας από έναν απελπισμένο άνθρωπο… δεν βλέπεις μεγαλείο, αλλά βλέπεις τη δυστυχία εδώ» δήλωσε ο Σγκάρμπι στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. «Δεν είναι το έργο ενός δικτάτορα, αλλά αυτό ενός κακοποιού, που αποκαλύπτει μια βαθιά μελαγχολική ψυχή».

Ο Χίτλερ υποτίθεται ότι υπέβαλε τον πίνακα ως μέρος της αίτησής του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, από την οποία απορρίφθηκε δύο φορές. Ο Χίτλερ έγραψε για τον διευθυντή της ακαδημίας στην αυτοβιογραφία του Mein Kampf: «Αυτός ο κύριος με διαβεβαίωσε πως τα σχέδια που είχα καταθέσει αναμφισβήτητα έδειξαν την ανικανότητά μου για ζωγραφικά και πως η ικανότητά μου προφανώς βρισκόταν στον τομέα της αρχιτεκτονικής».

Ο 40χρονος άνδρας  προσπάθησε να καταστρέψει την ελαιογραφία με ένα κατσαβίδι ενώ έβριζε πριν φύγει. Ο διευθυντής του μουσείου δήλωσε ότι το έργο θα παραμείνει στην έκθεση καθώς δεν προκλήθηκε κάποια σοβαρή ζημιά. Ο ιδιοκτήτης, ένας συλλέκτης στη Γερμανία, αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη μετά την εξέταση της ζημιάς.

 



Spread the love