Spread the love


Αίσιο τέλος είχε η οδύσσεια δύο αμερικανίδων και των σκύλων τους που έπλεαν με το ακυβέρνητο σκάφος τους επί πέντε ολόκληρους μήνες στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Ένα αλιευτικό σκάφος από την Ταϊβάν τις εντόπισε κάπου 900 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας και ειδοποίησε την αμερικανική ακτοφυλακή. Νωρίς την επόμενη μέρα το πλοίο USS Ashland του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έφθασε στο σημείο και τις διέσωσε.

Η Τζένιφερ Άπελ και η Τάσα Φουϊάμπα είχαν αποπλεύσει από τη Χαβάη με προορισμό την Ταϊτή, αλλά στα τέλη Μαϊου εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας η μηχανή του σκάφους τους έπαθε βλάβη. Οι δύο θαρραλέες γυναίκες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να φθάσουν στον προορισμό τους με τα ιστία του σκάφους, αλλά δεν τα κατάφεραν.

«Μας έσωσαν τις ζωές», είπε η Άπελ. «Τα πρόσωπα μας φωτίστηκαν από χαμόγελα, περηφάνια και ανακούφιση όταν είδαμε το σκάφος [του πολεμικού ναυτικού] στον ορίζοντα».

Δύο μήνες μετά τον απόπλου τους -πολύ μετά την προγραμματισμένη άφιξή τους στη Ταϊτή- οι δύο Αμερικανίδες άρχισαν να εκπέμπουν σήματα κινδύνου, αλλά μάτια, καθώς δεν υπήρχαν σκάφη εκεί κοντά κι η στεριά απείχε πολύ. Επέζησαν επειδή είχαν πάρει μαζί τους αρκετά τρόφιμα για έναν χρόνο, κυρίως αποξηραμένη τροφή και ζυμαρικά καθώς και μια συσκευή καθαρισμού νερού.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δείχνει την Τάσα Φουϊάμπα να χαμογελά καθώς ένας ναύτης καλωσορίζει το σκύλο της, ονόματι «Ζευς» στο USS Ashland

Μετά την ιατρική εξέταση παρασχέθηκαν κρεβάτια και τροφή στις δύο γυναίκες, οι οποίες θα παραμείνουν στο σκάφος μέχρι να φθάσει στο επόμενο λιμάνι.

Η μητέρα της Άπελ είπε ότι ουδέποτε εγκατέλειψε την ελπίδα να βρεθεί ζωντανή η κόρη της. Η χαρά της 75χρονης Τζόις Άπελ, που ζει στο Χιούστον, ήταν απερίγραπτη όταν της τηλεφώνησε νωρίς χθες (Πέμπτη) το πρωί η κόρη της.

«Μου είπε “μαμά;” και εγώ απάντησα “Τζένιφερ;” γιατί είχα να την ακούσω πέντε μήνες. Κι εκείνη μου απάντησε “ναι, μαμά”. Ήταν απίστευτο», είπε η γυναίκα.

Η Τζένιφερ Άπελ απέπλευσε στις 3 Μαϊου από τη Χαβάη, αλλά την πρώτη κιόλας μέρα του ταξιδιού έπεσε το τηλέφωνό της στη θάλασσα.

«Καταστράφηκαν διάφορα πράγματα στο σκάφος της, έσπασε το κατάρτι κι η μηχανή δεν έπαιρνε μπροστά. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κι έτσι κατέληξε να βολοδέρνει στον ωκεανό», είπε η μητέρα της.

Η Τζόις Άπελ ειδοποίησε την ακτοφυλακή περίπου μιάμιση εβδομάδα μετά την αναχώρηση της κόρης της από τη Χονολουλού, αλλά οι έρευνες απέβησαν άκαρπες.

«Περίμενα να δω πότε θα ακούσω νέα της», είπε. Εκείνο το διάστημα η μητέρα μετακόμισε, άλλαξε αριθμό τηλεφώνου κι ανησυχούσε ότι η κόρη της δεν θα ήξερε που να τη βρει. «Γνώριζα ότι δεν ήξερε το νέο αριθμό του τηλεφώνου μου. Δεν έχανα, όμως την ελπίδα, επειδή είναι πολύ ικανή και περίεργη και όταν σπάνε πράγματα προσπαθεί να τα επιδιορθώσει και δεν περιμένει να έρθει ο μάστορας. Ήξερα ότι το ίδιο θα έκανε και στο σκάφος».

γυναίκες

γυναίκες

γυναίκες

 



Spread the love