Spread the love


Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς ο εντοπισμός μιας μικρής πολικής αρκούδας στη δυτική Ρωσία, περίπου 700 χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό της περιβάλλον, την Αρκτική.

Έκπληκτοι οι κάτοικοι του Yakutsk βρήκαν την αρκούδα –την οποία ονόμασαν Ούμκα- να κολυμπά μόνη στα νερά του ποταμού Κολυμά. Αφού την τάισαν ψάρια, ειδοποίησαν τις αρμόδιες Αρχές. Οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι για το πώς η μόλις εννέα μηνών αρκούδα κατάφερε να κάνει ένα τόσο μακρινό ταξίδι και να επιβιώσει.

Μία από τις εκτιμήσεις τους είναι ότι έφτασε μέχρι εκεί με τη μητέρα της, η οποία απεβίωσε. Σύμφωνα με τον Φέντορ Γιάκοβλεφ, ειδικό στα άγρια ζώα, η Ούμκα είναι πολύ καλά ταϊσμένη, «καλύτερα απ’ όσο θα μπορούσε να την ταΐσει οποιοσδήποτε λαθροκυνηγός». Αυτό σημαίνει πως έχασε την μητέρα της πολύ πρόσφατα.

Ο ίδιος εκτιμά πως η μαμά-πολική αρκούδα είχε ενδεχομένως αποδυναμωθεί από τις απαιτήσεις της μητρικής φροντίδας και τελικά «έσβησε» ή δέχθηκε τη φονική επίθεση κάποιας καφέ αρκούδας και ο θάνατός της έδωσε χρόνο στην μικρή αρκούδα να απομακρυνθεί και να γλιτώσει.

πολικής αρκούδας

Πηγή: Ministry of Natural Resources of Yakutia

Σύμφωνα με την εφημερίδα Siberian Times, το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφέρουν την αρκούδα πίσω στο φυσικό της περιβάλλον. Ωστόσο, οι ειδικοί έκριναν ότι είχε έρθει σε μεγάλη επαφή με το ανθρώπινο περιβάλλον, ενώ δεν έχει αναπτύξει αρκετά το ένστικτο επιβίωσης στην άγρια φύση.

πολικής αρκούδας

Πηγή: Ministry of Natural Resources of Yakutia

Έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αρχικά στον τοπικό ζωολογικό κήπο, ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν και τελικά η Ούμκα θα φιλοξενηθεί στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας.

Για λόγους ασφαλείας οι κτηνίατροι της αποστολής έκαναν μία ηρεμιστική ένεση στη μικρή αρκούδα, πριν το ταξίδι της προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

πολικής αρκούδας

Πηγή: Ministry of Natural Resources of Yakutia



Spread the love