Spread the love


Δύο μήνες μετά την ανακήρυξη της θνησιγενούς Δημοκρατίας της Καταλονίας, οι πολίτες της περιφέρειας καλούνται να βρεθούν ξανά στις κάλπες, αυτήν τη φορά για να αποφασίσουν εάν οι αυτονομιστές θα πρέπει να επανέλθουν στην εξουσία, ή εάν η άλλη τάση, αυτή της παραμονής σε μια ενωμένη Ισπανία, θα κυριαρχήσει. Με άλλα λόγια, οι κάλπες, που έχουν ήδη ανοίξει, θα έχουν μια μορφή επανάληψης του δημοψηφίσματος.

«Όλη η προσοχή επικεντρώνεται στο αν η διαδικασία ανεξαρτησίας θα συνεχισθεί ή θα διακοπεί», συνοψίζει ο πολιτικός επιστήμονας, Ζοάν Μποτέγια. Πριν ακόμη από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), ουρές των αποφασισμένων ψηφοφόρων που ήθελαν να ψηφίσουν είχαν αρχίσει να σχηματίζονται έξω από τα εκλογικά τμήματα στη Βαρκελώνη. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 20:00 τοπική ώρα και οι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν συμμετοχή ρεκόρ.

Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του ισπανικού Τύπου επικεντρώνονται στο ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων που εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι και αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος που θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκλογές προκηρύχθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έθεσε την αυτόνομη κοινότητα υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, έπειτα από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Το 2015, οι υποστηρικτές μιας ανεξάρτητης Καταλονίας είχαν για πρώτη φορά εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο της επαρχίας, συγκεντρώνοντας το 47,8% των ψήφων, σε μία ψηφοφορία που χαρακτηρίσθηκε από συμμετοχή ρεκόρ 74,95%.

Πάντως, οι πιέσεις σε όσους επιθυμούν ανεξαρτησία αυξάνονται, καθώς οι συντηρητικοί που βρίσκονται στην εξουσία στην Ισπανία, μαζί με τους φιλελεύθερους Ciudadanos και τους Σοσιαλιστές, έκαναν προεκλογική εκστρατεία κατά του «εφιάλτη» ή της «παράνοιας» της ανεξαρτησίας. Επέμειναν στο θέμα του «κοινωνικού διχασμού» που προκάλεσε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής και στη φυγή 3.000 επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους σε άλλες «ασφαλέστερες» περιοχές της χώρας.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν την ανάδειξη στην τοπική κυβέρνηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και ότι οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μάχη για την πρώτη θέση θα δοθεί ανάμεσα στο αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC, του καθαιρεθέντος αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία της «στάσης», και των Ciudadanos υπό την ηγεσία της Ινές Αριμάδας.

Οι δύο σημαντικότερες προσωπικότητες του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας τα παίζουν όλα για όλα, αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές παρατάξεις.

Οι καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν της αυτονομιστικής δεξιάς, εξόριστος στις Βρυξέλλες, εννοεί να ανακτήσει το πόστο του μέσω των εκλογών, γνωρίζοντας ότι εάν επιστρέψει στην Ισπανία θα συλληφθεί. «Το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά εάν θα κερδίσει η Καταλονία ή ο Ραχόι», επέμεινε ο Πουτζντεμόν, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Οριόλ Ζουνκέρας από την πλευρά του δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία. Έχοντας άδεια για δέκα τηλεφωνικές κλήσεις εβδομαδιαίως από τη φυλακή, έστειλε μηνύματα, ποιήματα και ηχητικές εγγραφές στους ακτιβιστές του. Πολλοί ψηφοφόροι στην Καταλονία φορούν κίτρινα ρούχα ή κορδέλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση μελών της ηγεσίας του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας.

Τεταμένη ακόμη η κατάσταση

Τον Οκτώβριο, οι Καταλανοί αυτονομιστές οργάνωσαν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, το οποίο απαγορεύθηκε από τη Μαδρίτη και σημαδεύτηκε από αστυνομική βία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να αναμειχθεί στην εσωτερική αυτή υπόθεση της Ισπανίας.

Στις 27 Οκτωβρίου, 70 από τους 135 Καταλανούς βουλευτές ανακήρυξαν μία «Καταλανική Δημοκρατία» που έμεινε νεκρό γράμμα. Έκτοτε, η κεντρική κυβέρνηση επέβαλε τον έλεγχό της στην περιοχή, καθαίρεσε την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε εκλογές.

Το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο δεν εξασφάλισε παρά το 8,5% των ψήφων στις τοπικές εκλογές του 2015, επαίρεται ότι «αποκεφάλισε» τον καταλανικό αυτονομισμό.

Κατά το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας χθες το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι στην Καταλονία έγινε για πρώτη φορά χρήση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για την αποκατάσταση της τάξης. «Σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει εάν κάνουν αυτό που δεν πρέπει να κάνουν», προειδοποίησε.Spread the love