Spread the love


Στο Τόκιο υπάρχει λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό ένας μπαρίστας ρομπότ, και μάλιστα είναι μονόχειρας. Η είδηση κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα αφού στη Σιμπούγια που είναι συνοικία με γραφεία και καταστήματα στο κεντρικό Τόκιο, άνοιξε το «Henna Cafe» που είναι ένα το περίεργο καφέ, όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Σόγιερ.

Το ρομπότ σκανάρει την «απόδειξη» που έχει πάρει ο πελάτης από μηχάνημα και τον χαιρετά.

«Θα θέλατε έναν γευστικό καφέ;» ρωτά η οθόνη με δυο μάτια σαν από καρτούν (το πρόσωπο του μπαρίστα, δηλαδή}. «Μπορώ να κάνω καλύτερο καφέ από τους άλλους που κάνουν οι άνθρωποι, εδώ γύρω» διαβεβαιώνει.

Αλέθει τους κόκκους, γεμίζει το φίλτρο, ρίχνει το ζεστό νερό σε χάρτινο κυπελλάκι. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και πέντε πελάτες, ταυτόχρονα. Σε λίγα λεπτά, ο καφές σερβίρεται.

Ο Σόγιερ ετοιμάζει κι άλλα ζεστά ροφήματα. Έξι, παρακαλώ, μεταξύ των οποίων, καπουτσίνο, ζεστή σοκολάτα, πράσινο τσάι και λάτε. Oι πελάτες, στην πλειονότητά τους νεαροί, παίρνουν φωτογραφίες με κινητό.

«Είναι βασικό να αυξάνεις την παραγωγικότητα» τονίζει το στέλεχος της HIS Μασατάκα Ταμάκι. Και προσθέτει πως μόνον ένας χρειάζεται να επιβλέπει το ρομπότ-καφέ, σε σύγκριση με πολλά άτομα που απαιτούνται για ένα κανονικό καφέ.

Κατά συνέπεια, το ρομπότ-καφέ μπορεί να σερβίρει καλύτερο καφέ και σε λογική τιμή (στο Henna Cafe, κοστίζει μόνο τρία δολάρια).

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για αποτελεσματικότητα. «Θέλουμε να διασκεδάζει τους πελάτες το ρομπότ ώστε να μη μοιάζει η εμπειρία με το να παίρνεις καφέ από μηχάνημα» τονίζει ο Μασατάκα.

Συμφωνεί, ανυπερθέτως, και ο Τακέσι Γιαμαμότο, 68χρονος υπάλληλος εστιατορίου που εργάζεται εκεί κοντά: «Μπορείς να βρεις καφέ από μηχάνημα και σε παντοπωλεία, και καλό μάλιστα. Αλλά εδώ ήταν απόλαυση (η εμπειρία)».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ



Spread the love