Spread the love


Είναι μικροσκοπικά, η όψη τους θυμίζει ποντίκια και είναι «διάσημα» για τις… μαραθώνιες ερωτικές συνευρέσεις τους, που μπορεί να διαρκέσουν ως και 14 ώρες. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο. Ο λόγος για τους αντεχίνους, που προστέθηκαν στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως το σεξ τα… σκοτώνει.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, η οποία διαρκεί αρκετές εβδομάδες κάθε χρόνο, τα αρσενικά και τα θηλυκά επιδίδονται σε διαδοχικές σεξουαλικές πράξεις με πολλούς συντρόφους. Κι αυτό είναι εξαντλητικό, ειδικά για τα αρσενικά, που πεθαίνουν συνήθως τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την περίοδο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Andrew Baker, επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε πέντε νέα είδη αντεχίνων από το 2012.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά στρεσάρονται πολύ τη συγκεκριμένη περίοδο, όμως μόνο τα πρώτα παράγουν τεστοστερόνη, τα υψηλά επίπεδα της οποίας διατηρούν στα ύψη και την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, η οποία φτάνει σε τοξικά επίπεδα, προκαλώντας δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου, το οποίο αιμορραγεί εσωτερικά και τελικά πεθαίνει.

Σχεδόν ο μισός ενήλικος πληθυσμός των αντεχίνων χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ενώ ο κίνδυνος για την επιβίωσή τους αυξάνεται εξαιτίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο αντεχίνος ζει σε υγρά και κρύα κλίματα, κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αυστραλία, σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και δέντρα, όμως ο βιότοπός τους χάνεται καθώς οι άνθρωποι παρεμβαίνουν κόβοντας τα δέντρα, ενώ μεγάλη είναι και η επιρροή της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Baker, έχουν απομείνει μόλις μερικές εκατοντάδες από τα δύο είδη αντεχίνων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εκείνους με τη μαύρη ουρά κι αυτούς με το γκρίζο κεφάλι.

Προκειμένου να προστατευθούν, οι άνθρωποι πρέπει να τους βοηθήσουν να «μεταναστεύσουν» στη νότια Αυστραλία, όπου το κλίμα είναι ψυχρότερο. Μια άλλη πρόταση είναι να κρατηθούν σε απόσταση τα αρσενικά από τα θηλυκά και η αναπαραγωγή τους να γίνεται με… μέτρο. Σε ένα σχετικό πείραμα που έκανε η ομάδα του Baker, τα αρσενικά είχαν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μετά την σεξουαλική επαφή.



Spread the love